Concluzii întâlnire CROCEU | Participanţii au reconfirmat sprijinul Bisericilor Ortodoxe în promovarea păcii şi solidarităţii

Întrunirea Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Instituțiile Europene (CROCEU) s-a desfăşurat anul acesta la Moscova în 6-8 octombrie 2017. Discuţiile au vizat problema terorismului şi a extremismului religios, informează mospat.ru.

Biserica Ortodoxă Română a fost reprezentată la această întâlnire de Pr. Sorin Șelaru, Directorul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene.

În 7 octombrie, Comitetul a vizitat mai multe instituții educaționale și sociale aflate sub patronajul Bisericii, fiind o experiență interesantă asupra modului dinamic în care își organizează această Biserică prezența în societate.

Pr. George Vâlcu, secretarul Reprezentanței Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene, a informat că prima vizită a fost efectuată la Institutul Teologic de Studii Superioare Sf. Chiril și Metodie, școala de elită a Patriarhiei Moscovei.

Instituția organizează programe de studiu ce vin în completarea educației teologice obișnuite, din seminarii și academii teologice, echipându-i pe absolvenți cu noțiunile necesare articulării unei lucrări pastorale care să răspundă nevoilor reale ale omului și ale societății contemporane, rămânând totodată ferm înrădăcinată în tradiția teologică a Bisericii Ortodoxe, a precizat Pr. Vâlcu.

PF Kirill către membrii CROCEU: Noi, ca Biserica Ortodoxă cea Una, împărtășim viziuni comune și trebuie să ne reprezentăm interesele împreună

Următoarea destinaţie a fost Spitalul Sfântul Alexie al Moscovei care este una dintre cele mai apreciate instituții medicale din capitala rusă. Aici am remarcat felul în care Biserica, în cooperare cu Statul, pune în practică viziunea sa plenară asupra suferinței și vindecării, în sensul că grija pentru trup și cea pentru suflet sunt avute în vedere în egală măsură, ca un tot unitar. Ce ne-a atras atenția în mod special la această instituție a fost amploarea programului de voluntariat pe care își bazează activitatea această instituție.

Printre obiective s-a numărat şi Școala Ortodoxă Sfântul Petru, aflată în centrul Moscovei, una dintre numeroasele școli întemeiate în ultimele decenii de Biserica Ortodoxă Rusă, școli care oferă o educație bazată pe valorile izvorâte din credința creștină. La această școală studiază în prezent peste 250 de copii, din clasa întâi și până la sfârșitul liceului, copii care, atunci când am ajuns noi erau în pline pregătiri pentru serbarea prin care vor marca împlinirea a deja 25 de ani de la întemeiere, a adăugat Pr. George Vâlcu.

Punctul forte al evenimentului a constat în întâlnirea din 8 octombrie 2017 cu Patriarhul Kirill.

Comunicatul oficial al întâlnirii poate fi consultat integral mai jos:


În perioada 6-8 octombrie 2017,  a avut loc, la Moscova, întâlnirea anuală a Comitetului Reprezentanților Bisericilor Ortodoxe pe lângă Instituțiile Europene (CROCEU). Reuniunea a fost găzduită de Departamentul pentru Relații Externe al Bisericii Ortodoxe Ruse, la invitația Preafericitului Părinte Kirill, Patriarhul Moscovei și al întregii Rusii. Tema principală a fost Biserica Ortodoxă în solidaritate cu popoarele care se confruntă cu extremism şi terorism. 

Au fost prezenți reprezentanți ai Patriarhiei Ecumenice, Patriarhiei Moscovei, Patriarhiei Române, Patriarhiei Bulgare, Bisericii Ortodoxe a Ciprului și Bisericii Ortodoxe a Greciei.

Acestora li s-au adăugat oficiali ai Statului rus și ai Vaticanului, precum și membri ai mai multor ONG-uri ruse. 

În ultimii ani cu toţii am fost loviţi de atacurile teroriste crude în Europa şi în afara ei. Membrii CROCEU s-au rugat pentru toate victimele nevinovate, rănite sau ucise în mod crud. Ei şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la persecuţiile creştinilor în Orientul Mijlociu şi la situaţia dificilă a creştinilor ortodocşi din Ucraina. Ei au făcut un apel la intensificarea dialogului interreligios, solidarităţii, la implementarea politicilor coerente şi de integrare, la educarea oamenilor pe aspecte religioase, continuarea cooperării dintre Biserică şi Stat. CROCEU intenţionează să promoveze dialogul cu Instituţiile Europene pe temele menţionate mai sus.

Sâmbătă, 7 octombrie, Comitetul a vizitat un număr de instituţii precum Institutul Teologic Postuniversitar Sfinţii Chiril şi Metodie, Spitalul Sfântul Alexei al Moscovei, Şcoala Sfântul Dimitrie al Surorilor Milostivirii şi Şcoala Ortodoxă Sfântul Petru. Membrii CROCEU au avut o întâlnire cu Preasfinţitul Părinte Panteleimon de Orekhovo-Zuevo, coordonatorul Departamentului Sfântului Sinod pentru filantropie şi misiune socială.

Programul a culminat duminică, 8 octombrie, cu participarea comitetului la Sfânta Liturghie patriarhală oficiată la Lavra Sfânta Treime – Sfântul Serghie.

La finalul Sfintei Liturghii membrii CROCEU s-au întâlnit cu Preafericitul Părinte Patriarh Kirill al Moscovei şi al întregii Rusii cu care au purtat discuţii pe diferite teme.

Foto credit: Reprezentanţa Bisericii Ortodoxe Române pe lângă Instituțiile Europene

Comentarii Facebook


Știri recente