Concertul ”Unicorn – o călătorie în istoria noastră” la Galați

În seara zilei de 19 septembrie 2015, Formația Vocal-Instrumentală de Muzică Veche Anton Pann a susținut la Galați concertul extraordinar intitulat Unicorn – o călătorie în istoria noastră, gazdă fiind Muzeul de Istorie, Cultură și Spiritualitate Creștină de la Dunărea de Jos, după cum ne-a precizat Pr. Gabriel Molocea, Consilier misionar şi mass-media al Arhiepiscopiei Dunării de Jos.

Evenimentul a fost organizat în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului de către Direcția Județeană pentru Cultură, Galați, în parteneriat cu Arhiepiscopia Dunării de Jos, Centrul Cultural Dunărea de Jos și Teatrul Muzical Nae Leonard din municipiul Galați.

Spectacolul face parte din Turneul Antonn Pann de Muzică Veche care se desfășoară în mai multe orașe din țară în perioada 16 iunie – 25 octombrie 2015.

Prezent la eveniment, Chiriarhul Dunării de Jos a reiterat faptul că aducând la lumină valorile culturale ale neamului se poate reface, restaura, chipul curat al României.

”O mulțime de spectatori gălățeni au avut prilejul, după Privegherea din Catedrală, să participe la un eveniment cultural de excepție, eveniment care face parte din patrimoniul românesc… Pe istoria minunată a lui Dimitrie Cantemir, formația de Muzică Veche ”Anton Pann” a interpretat poate una dintre cele mai frumoase piese ale refacerii chipului României prin cultură: cultura cuvântului, cultura cântului popular, care se adresează deodată minții, inimii și sufletului. În felul acesta, omul, Biserica și cultura se integrează în patrimoniul local, național și european.

Acest eveniment a fost realmente ca o vecernie în aer liber a culturii și a patrimoniului, izvorâte din cult !”.

La concert au participat oameni de cultură, elevi seminariști, precum și numeroși gălățeni, atrași de frumusețea cântului.

”A fost un moment extraordinar, unul din cele mai frumoase momente pe care le-am trăit în acest turneu!, ne-a mărturisit Constantin Răileanu, fondatorul și liderul formației. Și aceasta pentru că totul s-a petrecut în minunatul cadru natural al Grădinii Muzeului Istoriei, Culturii și Spiritualității Creștine de la Dunărea de Jos, unde au venit oameni, mulți peste cei invitați în mod oficial, care nu știau neapărat de acest eveniment. Este lucrul pe care noi ni-l dorim: toată lumea să afle de trecutul muzical extrem de frumos al țării! Iar aici, la Galați, în această seară, s-a petrecut tocmai acest lucru!”.

Înființată în anul 2004, formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann reunește o echipă de muzicieni care au în comun pasiunea pentru cultura românească veche și pentru readucerea la lumină a universului sonor specific acestui spațiu în urmă cu câteva veacuri.

Muzica propusă de formația vocal-instrumentală de muzică veche Anton Pann își are sursele în manuscrisele vechi medievale care provin din codexurile și culegerile unor compozitori consacrați (Ioan Căianu, Dimitrie Cantemir, Petros Peloponesios, Anton Pann, I. G. Zographou Keibeli, George Ucenescu, ș.a.), dar și din bibliotecile unor așezăminte și locașuri de Cult.

Totodată, în Grădina Muzeului Eparhial a fost vernisată și Expoziția temporară De la meșteșug … la industrie, organizată de Asociația Tinerii și Viitorul și Administrația Națională a Penitenciarelor. În cadrul acesteia au fost expuse machete reprezentând patrimoniul tehnic și industrial, monumente de arhitectură și clădiri reprezentative ale municipiului Galați.

Comentarii Facebook


Știri recente