Concertul extraordinar de muzică bizantină – Nicodim Kabarnos,  la Râmnicu-Vâlcea

Concertul extraordinar de muzică bizantină Nicodim Kabarnos organizat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, se va desfăşura vineri, 13 mai 2016, de la ora 18.00, în Sala Consiliului Județean din Râmnicu-Vâlcea.

În cadrul evenimentului organizat cu prilejul hramului Catedralei Arhiepiscopale va cânta și Grupul psaltic Ioan Zmeu Protopsaltul al Arhiepiscopiei Râmnicului.

„Arhimandritul Nicodim Kabarnos a primit cu bucurie invitația la Râmnicu-Vâlcea a Părintelui Arhiepiscop Varsanufie, care a dorit să împodobească și mai mult această perioadă de lumină pascală, prin organizarea unui concert extraordinar de muzică bisericească bizantină, subliniază reprezentanţii Biroului de Presă al Eparhiei.

Amintim, Arhiepiscopia Râmnicului organizează pe 13-15 mai 2016, o serie de evenimente cultural-duhovnicești și liturgice prilejuite de hramul Catedralei Arhiepiscopale, Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica în Oltenia. Programul zilelor hramului Aducerea moaştelor Sfântului Ierarh Calinic în Oltenia debutează cu Simpozionul Naţional Rânduieli ale vieţuirii monahale în ctitoriile Sfântului Ierarh Calinic de la Cernica, vineri, 13 mai, orele 10.00-14.00, în Sala Iosif Episcopul a Aşezământului Cultural Sf. Ierarh Calinic de la Cernica.

Programul din aceste zile este următorul:

Concertul extraordinar de muzică psaltică al Arhimandritului Nikodimos Kabarnos, vineri 13 mai, orele 18.00, în Sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Vâlcea; aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Nifon al Constantinopolului, întemeietorul eparhiei Râmnicului, sâmbătă, 14  mai, orele16.00,la Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ierarh Nicolae; Slujba Privegherii, sâmbătă, 14 mai 2016, orele 17.00-20.00, Catedrala Arhiepiscopală Sf. Ierarh Nicolae; Sfânta Liturghie, duminică, 15 mai 2016, orele 9.00-12.00.

***

Arhimandritul Nicodim Kabarnos, profesor de muzică bizantină și unul dintre cei mai de seamă protopsalți greci în viață, s-a născut în data de 14 mai 1980, la Mitilene, în insula Lesbos din Marea Egee.A urmat cursurile Școlii Superioare Bisericești și pe ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Atena, precum și pe ale Școlii Tehnice din Kefalonia, unde a studiat tehnologia sunetului și a instrumentelor muzicale, însușindu-și cunoştințe legate de sunet, armonie și compoziție. S-a îndeletnicit încă din copilărie cu studiul muzicii bizantine, având ca dascăli pe marii protopsalți greci ai vremii sale. A cântat la strană încă de la vârsta de 12 ani. Este licențiat în muzică bizantină.La vârsta de 29 de ani a îmbrățișat viața monahală. A fost hirotonit ierodiacon la 24 ianuarie 2009 şi ieromonah la 2 februarie 2009, în aceeași zi fiind ridicat la rangul de arhimandrit. În prezent, slujește ca preot în Arhiepiscopia Atenei.

Comentarii Facebook


Știri recente