Concertele de Crăciun ale coralei ACOR din Strasbourg, 7 și 14 decembrie 2008

Corala ACOR a Parohiei ortodoxe române din Strasbourg a susținut recent două concerte : unul la Wingersheim (Alsacia) în ziua de 7 decembrie, iar altul în biserica parohială, în duminica următoare, 14 decembrie.

Ca și concertul din Wingersheim, cel din Strasbourg s-a bucurat de prezența unui public numeros, dublu față de capacitatea bisericii – ceea ce implică pentru viitor obligația de a căuta o sală mai încăpătoare – și de împărtășirea aceleeași bucurii a Crăciunului dincolo de apartenență la diversele culturi ale Europei. Intr-adevăr, auditoriul a fost alcătuit mai puțin din români – care vor cânta colinde în ziua de Crăciun – cât mai ales din persoane de sensibilități confesionale și culturale diverse, dornice să asculte colinde și muzică religioasă românească, izvorâtă din sensibilitatea unui popor latin și ortodox.

Concertul a cuprins două părți : colinde interpretate de corala mixtă ACOR și muzică liturgică din slujba Nașterii Domnului interpretată de grupul doctoranzilor în teologie din Strasbourg. De altfel, acest grup a cântat și câteva colinde aranjate pentru cor bărbătesc, cum ar fi : colindul Sfântului Andrei, Leur-i ler, Domnul Sfânt când S-a născut etc., terminând cu Plugușorul. Soliștii au fost părintele diacon Cezar Pelin și teologul Florin Buca. Trebuie precizat că începutul l-a făcut grupul de copii de la Scoala de română care funcționează pe lângă parohie, majoritatea îmbrăcați în costume românești, aceștia cântând sub pomul de CrÃciun colindele : Mos Crăciun și Steaua sus răsare.

Corala ACOR – care preia inițialele Asociației Cultuale Ortodoxe Române din Strasbourg – a luat ființă în anul 1989 și s-a produs pentru prima oară în public în afara cadrului parohial în același an, exact în momentul în care România înceta să mai fie o țară comunistă (nu știam încă acest lucru în momentul primului concert din decembrie 1989). De atunci, repertoriul ei s-a îmbogățit în mod constant, nu numai cu piese aparținând fondului sacru, dar și cu compoziții laice, ceea ce i-a permis să dea concerte atât la Strasbourg, în diferite biserici și săli ale orașului, cât și în alte orașe din Alsacia sau chiard in Germania. In anul 2006, corala a fost solicitată să reprezinte România, alături de alte grupuri venite din țară, la celebrul târg de Crăciun din Strasbourg, unde țara noastră a fost invitata de onoare. Ea a concertat atunci nu numai în cele mai mari biserici din Strasbourg, dar și la sediul Primăriei din Strasbourg și la Consiliul Europei.

Presa locală s-a făcut ecoul evenimentelor din 7 și din 14 decembrie curent, publicând articole de prezentare și de popularizare a coralei.

Pr. Vasile Iorgulescu

Comentarii Facebook


Știri recente