Concerte de colinde în țară și diaspora

În preajma praznicului Nașterii Domnului, în numeroase protoierii, dar și la nivel de parohii se organizează diferite acțiuni cultural-religioase pentru promovarea tradițiilor străbune și a valorilor ortodoxe românești, informează „Ziarul Lumina”.

Preoții din Protoieria Ploiești, Arhiepiscopia Bucureștilor, au susținut duminică, 15 decembrie, tradiționalul concert de colinde în sala Casei de Cultură a Sindicatelor din Ploiești. Evenimentul a fost deschis de un scurt recital de colinde susținut de un grup de persoane private de libertate de la Penitenciarul Ploiești. Prezența inedită a acestor persoane s-a datorat parteneriatului încheiat între Protoieria Ploiești și Penitenciarul Ploiești, reprezentat la eveniment de către Magdalena Toma, director adjunct. „Mulțumim Bunului Dumnezeu că ne-a dat putere ca să-L slăvim și pentru faptul că evenimentul a fost o reușită, fiind prezenți peste 1.500 de credincioși, care au făcut ca sala Casei de Cultură a Sindicatelor să fie arhiplină și care ne-au rugat ca astfel de evenimente să fie cât mai dese. La sfârșitul concertului, am vorbit despre cât de benefic este pentru un neam respectul față de păstorii de suflete, păstori care Îl coboară prin rugăciune pe Hristos din ceruri și tot prin rugăciune înalță sufletele credincioșilor. De asemenea, la eveniment a fost prezent și arhim. David Petrovici, exarh al mănăstirilor din zona de munte a Arhiepiscopiei Bucureștilor și delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a apreciat concertul de colinde ca un prilej de bucurie duhovnicească, a transmis binecuvântările Patriarhului României și i-a încurajat pe preoții coriști, a căror prestație a fost aplaudată la scenă deschisă”, a precizat pr. Ștefan Mușat, protoiereul Protoieriei Ploiești.

La biserica Parohiei „Popa Nan” din Capitală, expoziția de icoane pe sticlă și concertul de colinde au devenit deja o tradiție. „Icoanele au fost realizate de elevi de la Școala „Anastasia Popescu”, iar concertul de colinde, susținut de către elevi de la școala amintită și de către corul Bisericii „Popa Nan”. Evenimentul, ce a avut loc duminică, 15 decembrie, se desfășoară anual, în baza parteneriatului existent între Biserică și Școală”, a precizat Ani-Eliza Busuioc.

Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, prin Biroul de catehizare a tineretului al Protoieriei Pitești, a organizat luni, 16 decembrie, concertul vocal-instrumental „Hristos Se naște, măriți-L!”.

Evenimentul cultural-artistic s-a desfășurat la Teatrul „Al. Davila” din municipiul Pitești, județul Argeș, în parteneriat cu Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești. „Acest concert este parte dintr-un parteneriat pe care Protoieria Pitești l-a încheiat pe o perioadă de un an cu Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești, parteneriat care presupune angrenarea tinerilor elevi în mai multe proiecte și acțiuni. Ne-am străduit ca să promovăm nu numai copiii de elită ai liceului, ci și ceilalți elevi, pentru a le oferi acestora o posibilitate și o motivație de a se afirma. Pe de altă parte, în jurul acestui parteneriat, noi avem acces în școală nu numai pentru a desfășura activități culturale, cât și pentru a sta de vorbă cu tinerii pe diferite tematici, precum libertatea din punct de vedere creștin, diferența dintre libertate și libertinaj sau despre falsificarea Crăciunului”, a precizat pr. Octavian Duminică, din cadrul Biroului de catehizare a tineretului al Protoieriei Pitești.

Evenimente dedicate praznicului Nașterii Domnului se desfășoară și în diaspora românească, precum la Parohia „Toți Sfinții” – Waldkraiburg din Bavaria, Germania. La sfârșitul săptămânii trecute, Grupul „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului a susținut un concert de colinde bizantine. „Chiar dacă enoriașii sunt departe de locurile natale, mulți dintre ei s-au remarcat prin dovedirea unei vii memorii, depănând din amintirile copilăriei, și mai ales din vremea colindelor, dovedind că într-adevăr Postul Crăciunului este unul al plăcutelor amintiri, al smeritei bucurii și al discretelor lăcrimări. Concertele acestea le interpretăm ca fiind un cadou făcut nouă chiar de Mântuitorul, ca răsplată pentru creștinii ortodocși care nu-și uită limba, credința și tradițiile”, a mărturisit pr. paroh Marius Turcu.

Comentarii Facebook


Știri recente