Concert de muzică bizantină la Catedrala arhiepiscopală din Buzău

 

Corul bizantin Sfântul Ioan Damaschin al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei a susținut duminică seară, 24 aprilie 2016, un concert de muzică psaltică la Catedrala arhiepiscopală Înălțarea Domnului din Buzău. Repertoriul a cuprins cântări bisericești specifice Praznicului Intrării Domnului în Ierusalim, dar mai ales Săptămânii Sfintelor Pătimiri.

La eveniment a participat Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, alături de numeroși buzoieni, iubitori ai muzicii de tradiție bizantină.

„Toate cântările alcătuite de marii imnografi ai Bisericii sugerează aceste trăiri ale creștinilor adevărați, care nu doar comemorează ceea ce s-a întâmplat în urmă cu aproape 2000 de ani, ci trăiesc în sufletul lor ceea ce au trăit contemporanii Mântuitorului, îndeosebi, Sfinții Săi ucenici și Apostoli, Preacurata Sa Maică și femeile mironosițe, ceea ce au trăit și mărturisit mai târziu mucenicii, ierarhii, drepții și cuvioșii părinți, prin fapte concrete, dar mai ales prin jertfirea vieții pământești pe altarul slujirii Bisericii lui Hristos“, a menționat Înaltpreasfinția Sa, în cuvântul rostit la finalul concertului.

Corul bizantin Sfântul Ioan Damaschin, dirijat de arhid. prof. Alexandru Bârsan, a luat ființă în septembrie 2013, fiind format din 22 de membri: diaconi, psalți și elevi de la Seminarul Teologic Ortodox Chesarie Episcopul din Buzău, afirmă Dragoș Olteanu, de la Biroul de Comunicare al Eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente