Concert de muzică bizantină în parohia Coslada, Spania

Parohia Ortodoxă Română „Sf. Nectarie Taumaturgul” din Coslada a organizat, cu binecuvântarea Preasfințitului Timotei, Episcopul Spaniei și Portugaliei, un Concert extraordinar de muzică bizantină, susținut de către Arhimadritul Nikódimos Kabarnós, în colaborare cu psalții Ioannis Athanasiou și Giorgios Savvas, din Grecia.

Concertul a avut loc în ziua de duminică, 10 noiembrie a.c., în Sala de spectacole a Hotelului NH din municipiul Coslada, seara, de la orele 18.30, cu prilejul manifestărilor parohiale legate de sărbătorirea ocrotitorului spiritual, Sfântul Ierarh Nectarie Taumaturgul.

De ce un concert de muzică bizantină? Muzica este, fără îndoială, una dintre minunile lumii, fără de care orice suflet ar simți că îi lipsește ceva, fără de care o inimă s-ar sufoca. Muzica este un dar al lui Dumnezeu. Muzica vine firesc, născută ca urmare a nevoii omului de a exprima cât mai penetrant și convingător ritmul trăirii sale. Originea și pricina cântării se află în mare măsura în slăvirea lui Dumnezeu.

Dumnezeu ne-a alcătuit într-o fascinantă dualitate: minte și inimă. Amândouă sunt parte din ființa noastră și amândouă sunt la fel de importante. Anticii susțineau că mintea trebuie pusă la dreapta omului, iar inima la stânga. Mâna dreaptă este pentru domnie, pentru purtarea sceptrului. Ea simbolizează înțelepciunea. Mintea este responsabilă cu rațiunea, cu gândirea, cu înțelegerea lucrurilor. Cu ea ne orientăm asupra relației dintre cauză și efect. Cu ea analizăm realitatea înconjurătoare și tot cu ea căutăm să găsim soluții raționale la problemele pe care le întâmpinăm. Mintea are și ea nevoie de ceasuri de bucurie și de destindere. În astfel de clipe, mintea crează ceea ce noi numim poezie. Poezia este muzica minții. Ea are și rimă riguroasă, și ritm, și cadență.

Pe de altă parte, avem inima. Inima este sediul sentimentelor. Inima aceasta își are trăirile ei și limbajul ei specific. Când inima reușește să se reculeagă și să se disciplineze într-o anumită direcție, ea crează „Muzica”! Muzica este maximul de disciplinare, maximul de rigurozitate, maximul de concentrare a inimii! Dacă vreți un joc de cuvinte, muzica este poezia inimii, tot așa cum poezia este muzica minții.

Muzica bizantină este și ea muzică, însă o muzică cu o destinație cu totul și cu totul aparte. Este o muzică ce deservește un scop foarte bine definit, anume acela de a-l pune pe om în starea cea mai potrivită de rugăciune înaintea lui Dumnezeu. Ea este o muzică născută în Biserică, din întâlnirea omului cu Dumnezeu.

Ceea ce am încercat să oferim, prin vocea și măiestria invitatului nostru, este tocmai această experiență pe care omul trebuie să o aibă în cadrul eclezial, în biserică. Experiența întâlnirii lui cu Dumnezeu. Și unde este această întâlnire mai desăvârșită, dacă nu în Sfânta Liturghie. De aceea, concertul organizat în comunitatea noastră a cuprins imnuri din Sf. Liturghie:

Binecuvântarea mare; Doamne miluiește, glasul al VIII-lea, cântare tradițională; Psalmul 102: Binecuvântează, suflete al meu pe Domnul…, glasul al VIII-lea; Psalmul 145: Laudă suflete al meu pe Domnul…, glasul al II-lea; Cântarea celui Întreit-Sfânt sau Sfinte Dumnezeule…, Glasul l; Heruvicul, compus de Theodoros Fokaeos (1851), Glasul l; Iubi-Te-voi Doamne, compus de Iacob Protopsaltul, Glasul al ll-lea; Răspunsurile mari ale Sf. Liturghii, glasul al V-lea; Axionul „Vrednică ești cu adevărat…”, compus de Iacob Navplotu, glasul al V-lea; Chinonicul, glasul al V-lea, cântare pe larg; Am văzut lumina cea adevărată, Glasul al II-lea; Fie numele Domnului binecuvântat…, glasul al ll-lea, cântare tradițională; Otpustul sau încheierea slujbei.

După ce am ascultat minunatele alcătuiri bizantine și am admirat glasul minunat, plin, vibrant, condus cu rafinament al părintelui Nikódimos Kabarnós, renumit protopsalt în Grecia, dar iubit de ortodocșii din toate bisericile ortodoxe, invitatul nostru, dimpreună cu colaboratorii săi au primit Diploma de excelență „Sf. Nectarie Taumaturgul”, „pentru dragostea și pasiunea arătate în cultivarea și promovarea frumuseților și tainelor muzicii bisericești de inspirație bizantină, pentru extraordinara lucrare misionară, de sensibilizare a sufletelor prin melosul bizantin autentic…, precum și pentru prietenia caldă și plină de afecțiune arătată poporului român„.

La final, Preasfințitul Părinte Timotei s-a adresat celor peste 450 de persoane, mulțumind parohiei pentru inițiativă și celor prezenți pentru participare, adăugând că muzica bizantină are darul de a liniști sufletul. Ea este o adevărată revărsare a stării duhovnicești lăuntrice. Inima se bucură de Hristos și omul vorbește lui Dumnezeu cu o inimă plină de veselie.

Părintele Arhimandrit Nikódimos Kabarnós s-a născut în Mitilene (14 mai 1980), în insula Lesvos. Acolo și-a petrecut copilăria și primii ani de școală până la liceu. Fiind fascinat de studiu, a mers la Atena, unde și-a luat diploma la Școala Superioară Bisericească și la Facultatea de Teologie din cadrul Universității Naționale Kapodistria. Ulterior, s-a înscris la Universitatea Tehnică din Kefalonia (Lixuri), pentru studiul tehnologiei sunetului și instrumentelor muzicale, însușindu-și cunoștințe legate de sunet și de instrumente muzicale. Obține diploma de regizor pentru cinematografie și televiziune. Ca regizor a colaborat în multe producții de film în Grecia, la cunoscute canale private, între care și la studiourile de televiziune Skai.

A obținut diploma de ieropsalt cu calificativul „Excepțional”. A studiat muzica bizantină, obținând diploma de licențiat în muzică, cu calificativul „Excepțional”.

În perioada 2003-2011 a avut o strânsă colaborare cu Televiziunea de Stat și diverse televiziuni particulare, pentru programe speciale dedicate Săptămânii Patimilor, Învierii Domnului, Crăciunului, Anului Nou, Bobotezei, Adormirii Maicii Domnului, cu scopul promovării muzicii bizantine și a imnologiei bisericești din Biserica Răsăriteană.

Din anul 2011, cu binecuvântarea Preafericitului Arhiepiscop al Atenei, Ieronim, urmează cursuri postuniversitare doctorale la Universitatea Pontificio Università Gregoriana din Roma, în cadrul Departamentului Comunicări Sociale. (Articol semnat de Părintele Paroh George Cimpoca)

Comentarii Facebook


Știri recente