Concert de Crăciun susţinut de Seminarul Teologic din Craiova

Seminarul Teologic Sfântul Grigorie Teologul din Craiova a deschis joi, 10 decembrie 2015, regalul de colinde organizat de Arhiepiscopia Craiovei sub genericul Hristos se naşte măriţi-L, în perioada 10 – 23 decembrie 2015. Evenimentul, desfăşurat în prezenţa şi cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a fost găzduit de sala mare a Filarmonicii Oltenia şi a reunit Corala Seminarului Teologic şi Grupul psaltic al Catedralei mitropolitane Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sub bagheta dirijorală a Prof. dr. Victor Şapcă.

Arhiplină a fost sala mare a Filarmonicii Oltenia din Craiova joi, 10 decembrie 2015, la concertul de colinde, tradiţii şi obiceiuri de Crăciun susţinut de Seminarul Teologic Ortodox Sfântul Grigorie Teologul. Beneficiind de o prezentare de excepţie asigurată de cunoscutul om de radio şi televiziune Gabriela Rusu Păsărin şi de talentul şi harul tinerilor elevi seminarişti pregătiţi de profesorii: diacon Angel Cristian Stăiculescu, directorul instituţiei, preot Cristin Sperlea, Victor Şapcă şi Tanţa Delcea, spectacolul a încântat inimile şi sufletele celor prezenţi, mulţi dintre ei părinţi, prieteni şi apropiaţi ai actorilor de pe scenă. Într-un mod armonios au fost împletite colindele de iz bizantin cu cele populare, teatrul cu poezia religioasă şi obiceiurile populare, respectiv umblatul cu pluguşorul şi capra.

În cuvântul de întâmpinare şi binecuvântare adresat la începutul concertului, Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu a subliniat încărcătura emoţională deosebită pe care o trăim în fiecare an de praznicul Naşterii Domnului, o sărbătoare ce face legătura într cer şi pământ, între om şi Dumnezeu.

„Deşi sărbătorim Naşterea Mântuitorului Iisus Hristos de atâţia ani de zile, în fiecare an trăim şi simţim ceva nou, ceva ce nu a mai fost înainte. Şi aceasta din cel puţin două motive: în primul rând Dumnezeu este irepetabil, iar în al doilea rând nici noi nu mai suntem aceiaşi, nu mai suntem cei din anii trecuţi. De aceea vorbim de daruri noi cu o încărcătură spirituală şi emoţională deosebită, de o sărbătoare cu o dimensiune ce depăşeşte stadiul nostru fizic, o sărbătoare ce face legătura între cer şi pământ, între om şi Dumnezeu. Cunoaştem că credinţa noastră ortodoxă s-a născut odată cu poporul român iar colindul vine de atunci, el nu are un autor anume ci aparţie ethosului, sufletului nostru românesc. Nu este un simplu cântec, nicio simplă poezie, ci vorbim despre un imn de rememorare a celor întâmplate în ieslea din Betleem şi de slavă adusă lui Dumnezeu. Iar în zilele de sărbătoare ne aducem aminte mai mult decât oricând de cei dragi, de oamenii de lângă noi, pentru că dacă bucuria nu este împărtăşită, dacă este egoistă, nu este o bucurie reală. De aceea în colinde ne regăsim buni, generoşi, milostivi, într-un cuvânt, mai plăcuţi lui Dumnezeu. Şi pentru a deveni cu adevărat mai buni, mai milostivi, prefaţăm marile sărbători cu post şi rugăciune împletite cu fapta bună, pentru a le întâmpina cu sufletul curat. Toate aceste stări, toate aceste trăiri sunt înmănuncheate în colindele noastre strămoşeşti, iar Corul Seminarului Teologic le va da glas în această seară prin vers şi muzică”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu.

Comentarii Facebook


Știri recente