Concert de cântece religioase la Patriarhia Ecumenică

În Biserica bizantină ‘Sfânta Irina’ din Constantinopol, corul de tineri al Arhiepiscopiei Grecești a Americii a susținut un concert de cântece religioase și laice din repertoriul grecesc și internațional. Manifestația a fost prilejuită de vizita pe care Înalt Preasfințitul Dimitrios, Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, o face la Patriarhia Ecumenică.

Corul de tineri al Arhiepiscopiei Grecești Ortodoxe a Americii, condus de Maria Koleva și acompaniat de pianistul Vassilis Varvaressou, a prezentat la Istanbul un program variat de cântece religioase și laice, informează ‘Ziarul Lumina’. La concert au participat Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, IPS Arhiepiscop Dimitrios, precum și numeroase personalități publice din Istanbul, Grecia, Cipru și Statele Unite ale Amercii. Biserica bizantină închinată Sfintei Irina din Istanbul, care în 381 a găzduit Sinodul II Ecumenic, a fost spațiul potrivit în care tinerii din diaspora ortodoxă a Americii au cântat piese în greacă, engleză și turcă. La finalul programului artistic, IPS Arhiepiscop Dimitrios i-a mulțumit Patriarhului Ecumenic Bartolomeu pentru că a oferit o găzduire așa de frumoasă concertului, care a fost și o felicitare din partea comunității ortodoxe grecești din America pentru împlinirea a 20 de ani de patriarhat, aniversare care se împlinește anul acesta. ‘Am avut în trecut și avem și acum multe manifestări ale dragostei noastre și aceste evenimente sunt pentru Biserica Constantinopolului un suport important. Muzica este limbajul dragostei prin care inimile comunică cu Creatorul lor’, a spus Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu.

Reuniunea absolvenților Școlii de Teologie Ortodoxă din Halki

Într-o atmosferă nostalgică, absolvenții Școlii de Teologie Ortodoxă din insula Halki, promoția 1961, s-au reunit duminică pentru a comemora împlinirea a 50 de ani de când ultima generație de studenți a absolvit această instituție de învățământ a Patriarhiei Ecumenice. Printre cei care au absolvit această școală în 1961 este și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu, care a participat la acest eveniment. În Biserica ‘Sfânta Treime’, paraclisul Școlii de Teologie din Halki, Sfânta Liturghie a fost oficiată de IPS Dimitrios, Arhiepiscopul ortodox grec al Americii, în prezența Patriarhului Ecumenic Bartolomeu și a mai multor ierarhi și clerici ai Patriarhiei Ecumenice. În sala mare a școlii din Halki, Patriarhul Ecumenic a vorbit de importanța redeschiderii acestei instituții pentru că este centrul unic de înaltă pregătire pentru clerici și slujitori. Sanctitatea Sa Bartolomeu le-a mulțumit oficialilor din America și din Europa care au manisfestat interes pentru ca Școala de Teologie din Halki să se deschidă după ce acum 50 de ani a fost închisă de autoritățile turcești.

Comentarii Facebook


Știri recente