Concert de cântări religioase la Buftea

La Casa de Cultură a orașului Buftea, județul Ilfov, a avut loc miercuri, 9 aprilie, un concert de cântări religioase specifice Postului Mare și perioadei pascale, susținut de Corul „Macarie Protopsaltul” al Protopopiatului Ilfov Nord din Arhiepiscopia Bucureștilor, informează Ziarul Lumina.

Credincioșii din orașul Buftea, precum și din localitățile învecinate au pășit la jumătatea acestei săptămâni în atmosfera duhovnicească și meditativă specifică perioadei de final a Postului Mare, printr-un concert de cântece religioase susținut de corul Protopopiatului Ilfov Nord, care poartă numele cunoscutului protopsalt român Macarie Ieromonahul. Concertul de muzică religioasă a fost deschis de un moment artistic și literar susținut de copii de la Școala Gimnazială Nr. 1 și de la Liceul Tehnologic „Barbu A. Stirbey”, din orașul Buftea. Elevi și liceeni au recitat poezii și au cântat piese din repertoriul religios și cel tradițional.

În continuare, Corul „Macarie Protopsaltul” a interpretat următoarele cântări: stihirea a II-a pe glasul 8 de la Vecernia Învierii; „Suflete al meu” de Mihail Berezovschi; „Până când Doamne” de D. Bortneaschi; „Ziua Învierii”, aranjament pentru cor bărbătesc de pr. prof. Nicu Moldoveanu; „Înnoiește-te noule Ierusalime”, aranjament pentru cor bărbătesc de Nicolae Lungu.

La eveniment au participat părintele arhimandrit Veniamin Goreanu, consilier administrativ-bisericesc al Arhiepiscopiei Bucureștilor, și părintele protopop Cristian Burcea de la Protopopiatul Ilfov Nord. La final, părintele arhimandrit Veniamin Goreanu a rostit un cuvânt.

„În această perioadă a Postului Mare apropiată de Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos, vă îndemn să lăsați din grijile lumești, să fiți mai milostivi cercetând pe cei în suferință care au nevoie de mângâiere, de ajutorul și dragostea noastră, să fiți cu mai multă luare aminte față de cele duhovnicești, să mergeți la sfintele slujbe din Săptămâna Mare, să vă cercetați conștiința și să vă curățiți sufletele prin Taina Spovedaniei și prin Taina Împărtășaniei pentru a primi deplin bucuria Învierii Mântuitorului”, a spus părintele arhimandrit.

„Concertul reprezintă o activitate misionar-pastorală a Protopopiatului Ilfov Nord, organizată în colaborare cu Primăria orașului Buftea și cu Centrul Cultural Buftea. Corul „Macarie Protopsaltul” al Protopopiatului Ilfov Nord, dirijat de părintele Constantin Dumitrescu, preot la Parohia Dumbrăveni, județul Ilfov, are în componență acum 28 de preoți și cântăreți de la parohii din cuprinsul protopopiatului. A fost înființat în anul 2008 cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Corul a susținut în fiecare an concerte la Centrul Cultural „Ion Manu” din Otopeni, precum și pe scenele mai multor case de cultură din localitățile din cuprinsul protopopiatului, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun și de Paște. În anul 2008 a susținut câteva concerte în Italia, la Roma, și a participat la Festivalul Internațional de Muzică Corală „D.G. Kiriac”, ediția a XXVII-a, unde a interpretat 10 piese, primind Trofeul festivalului”, ne-a spus părintele protoiereu Cristian Burcea.

Comentarii Facebook


Știri recente