Concert caritabil la Biblioteca Națională a României

La Biblioteca Națională a României a avut loc, miercuri-seară, 9 aprilie 2014, concertul caritabil „Pași spre Lumina Învierii” organizat de Asociația Studenților Teologi Ortodocși a Facultății de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București. În cadrul concertului s-au strâns donații pentru ajutorarea copiilor și persoanelor afectate de pe urma violenței domestice și care se află în grija Așezământului social „Patriarhul Justinian Marina” al Asociației „Diaconia”, informează Ziarul Lumina.

Concertul s-a bucurat de prezența unui public numeros, care a umplut sala mare a noului sediu al Bibliotecii Naționale a României de pe Bulevardul Unirii nr. 22. Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat: Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele consilier David Pestroiu, de la Sectorul Învățământ și activități cu tineretul al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele Mihai Aurel, cadru didactic la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, precum și doamna Elena Tîrziman, directoarea Bibliotecii Naționale a României.

Concertul caritabil a fost împărțit în trei părți. Cântece religioase specifice perioadei Triodului și perioadei pascale de care ne apropiem au fost interpretate de trei grupuri psaltice cunoscute în țară și peste hotare, care au tipărit CD-uri cu slujbe la sfinți din calendarul ortodox. Primii care au urcat pe scenă au fost membrii Corului „Cantus Domini” al Asociației Studenților Teologi Ortodocși, dirijat de arhidiaconul Răzvan Ștefan, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din Capitală. A urmat Grupul psaltic „Nectarie Protopsaltul”, condus de lector Sabin Preda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București. Concertul a fost încheiat cu un program de cântece interpretate de Grupul psaltic „Tronos” al Catedralei patriarhale din București, dirijat de arhidiaconul Mihail Bucă.

„Din punctul de vedere al Bibliotecii Naționale a României, suntem onorați să găzduim concertele tradiționale ale corurilor Patriarhiei Române: concertul mult asteptat de Crăciun, și acest concert cu ocazia Sfintelor Sărbători de Paști, care va deveni o tradiție. Este suficient să vedem publicul, atenția cu care au ascultat fiecare melodie, fiecare cântec, să vedem felul oamenilor și să ne dăm seama că este un mesaj creștin care a depășit spațiul tradițional sacramental al Bisericii și a venit spre spațiul comunitar. Faptul că acest concert ne oferă prilejul de a face o faptă bună, de a fi părtași la o operă caritabilă, este foarte îmbucurător”, ne-a spus Elena Tîrziman.

„A fost o seară minunată și sper că am contribuit și noi cu puținul nostru la bucuria celor prezenți. Dumnezeu să ne ajute să mai facem aceste lucruri frumoase. S-a lucrat din plin pentru acest concert, pentru că este foarte greu să coordonezi 40 de membri ai grupului psaltic, dar sperăm ca prin dragoste și muncă să-i fi bucurat pe oameni”, a spus arhid. Mihail Bucă.

„Participarea Corului „Cantus Domini” la acest eveniment a fost punctată prin interpretarea câtorva piese din perioada Triodului, piese cu caracter meditativ, ce îndeamnă spre rugăciune, spre pocăință, spre semerenie și aducerea aminte de păcate și de patimile cu care fiecare dintre noi ne luptăm”, ne-a spus arhid. Ștefan Răzvan.

„Am încercat să alegem câteva piese muzicale care să aibă legătură cu tema acestui concert, și anume cu darul pe care ni-l face Dumnezeu nu pentru a-l ține pentru noi, ci pentru a-l dărui celuilalt”, a spus Sabin Preda.

Concertul caritabil „Pași spre Lumina Învierii”, ediția a II-a, a fost organizat cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente