Concert caritabil la Biblioteca Naţională

La Biblioteca Naţională a României s-a desfăşurat sâmbătă, 13 decembrie, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, concertul caritabil „După datini colindăm“, aflat la a IV-a ediţie, după cum aflăm din Ziarul Lumina. Evenimentul caritabil, organizat de Asociaţia Studenţilor Teologi Ortodocşi, i-a vizat pe cei 30 de copii susţinuţi de Centrul de zi „Sfântul Stelian“ din cadrul Fundaţiei „Bucuria Ajutorului“ – filiala Urlaţi, Prahova.

Numeroşi participanţi au sosit sâmbăta aceasta în atriumul central al Bibliotecii Naţionale din Capitală pentru a asculta colinde interpretate de artişti cunoscuţi şi îndrăgiţi ai scenei româneşti, tineri care ne reprezintă cultura, tradiţiile şi valorile autohtone atât în ţară, cât şi peste hotare. Au concertat voci de excepţie ce s-au unit pentru o seară caritabilă, o seară de colinde şi cântece de Crăciun. Pe tot parcursul evenimentului, tineri, îmbrăcaţi în costume populare tradiţionale româneşti, au colectat de la cei binevoitori sume de bani. Cu sumele colectate vor fi cumpărate diverse bunuri ce vor fi dăruite celor 30 de copii susţinuţi de Centrul de zi „Sfântul Stelian“, din cadrul Fundaţiei „Bucuria Ajutorului“ – filiala Urlaţi.

Seara a fost deschisă de Grupul psaltic „Tronos“ al Patriarhiei Române, care a interpretat opt colinde şi slava la slujba Ceasurilor Împărăteşti, glas 5, de Dimitrie Suceveanu. A urmat apoi actriţa Ana Calciu, care a recitat poezia „Colinde“ de Mihai Eminescu şi Balada Sfântului Constantin Brâncoveanu. Bucuria tuturor a fost amplificată de prezenţa îndrăgitei interprete Paula Seling, o voce cunoscută şi iubită. A urmat apoi Corul „Cantus Domini“, dirijat de arhid. prof. dr. Ştefan Constantin Răzvan. Concertul a fost încheiat de Corul de copii şi tineret „Symbol“ al Patriarhiei Române. La final, întreg publicul a cântat tradiţionala colindă „O, ce veste minunată!“.

Delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la acest eveniment a fost Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Un astfel de concert este aşteptat de credincioşii Bisericii noastre, de către toţi cei care iubesc cuvintele Evangheliei şi tradiţia pământului românesc. Colindele vin din adânc de istorie, unele dintre ele chiar din vremea încreştinării noastre. Acestea sunt un alt fel de cântece pe care oamenii acestui pământ le cântă în preajma sărbătorii Naşterii Domnului Iisus Hristos. Ele s-au diversificat mult, astfel încât în prezent sunt sute de colinde pe care mai ales studenţii teologi şi elevii seminarişti le învaţă. Frumuseţea lor nu poate fi descrisă în cuvinte. Ele conţin şi teologie, conţin poezie (dacă ne referim la versuri), conţin frumuseţi care nu sunt din lumea aceasta. În ceea ce priveşte participarea studenţilor teologi şi a elevilor seminarişti, aceasta reprezintă o pregătire pentru misiunea lor de mai târziu. Acum ei cântă colinde, asemănându-se magilor şi păstorilor de la Betleem. Mai târziu, ei vor cânta troparul Naşterii Domnului şi condacul acestei sărbători, atât de inspirat alcătuite, şi vor vesti credincioşilor, ducând în casele lor icoana care reprezintă Naşterea Mântuitorului. Este acum o pregătire pentru misiunea lor de mai târziu“, ne-a declarat Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Comentarii Facebook


Știri recente