Comunități din eparhiile Ungariei și Oradiei au realizat un proiect transfrontalier pentru dezvoltarea economiei locale

Parohia Ortodoxă Română Apateu din Ungaria a găzduit, miercuri, o conferință de presă în care au fost prezentate rezultatele proiectului european transfrontalier „Crearea și dezvoltarea unei rețele transfrontaliere policentrice de formare și suport în vederea creșterii calității serviciilor turistice și meșteșugărești din Județele Bihor și Hajdu Bihar”.

Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria a fost reprezentată la eveniment de Episcopul Siluan, de Arhim. Calinic Covaci, consilierul administrativ-bisericesc al eparhiei, și de Părintele Sorin Mureșanu, Parohul din Apateu. Din partea Agenției de Management a Destinației (AMD) Bihor, lider de proiect, a participat Gabriel Bonaciu, Coordonator AMD.

Preasfințitul Părinte Siluan și-a exprimat satisfacția pentru lucrările realizate și i-a felicitat pe Părintele Paroh Sorin Dumitru Mureșan, responsabil pentru proiectul de la Apateu, și pe Părintele Origen Sabău, Preot Paroh la Parohia Sânmartin I din Episcopia Oradiei, fostul paroh al comunității din Apateu, care a fost implicat în proiect.

Actualul paroh român din Apateu a vorbit despre cursurile de formare în diverse meserii pe care parohia le-a oferit în cadrul proiectului, despre dificultățile întâmpinate și despre experiența dobândită.

Alexandru Ciorbă a vorbit despre contribuția Episcopiei Romano-Catolice din Oradea la proiect: a fost reparată și extinsă orga de la Catedrala „Adormirea Maicii Domnului” din Oradea și s-au amenajat spații pentru cursuri în domeniul muzicii și restaurării obiectelor de artă.

Părintele Felix Bicăzan de la Parohia Ioșia Nord a vorbit despre cursurile de formare oferite de parohia sa, la care au participat peste 200 de persoane din comunitate.

Adrian Dubere de la Consiliul Județean Bihor a vorbit despre buna colaborare a instituției cu partenerii din proiect și a prezentat cartea „Rețete tradiționale de Bihor”, cu 49 de rețete tradiționale culese de la gospodinele din comunitate: plăcinte, gustări reci și calde, supe din legume și carne, feluri principale, dulciuri și foietaje.

În cadrul proiectului a fost editată și o carte de bucate tradiționale. Foto: Episcopia Ungariei

Gabriel Bonaciu, reprezentantul liderului de proiect, AMD Bihor a subliniat importanța colaborării între diferite comunități și culte din Oradea și din întreaga Europă, pentru binele oamenilor.

Despre proiect

Ceilalți parteneri ai proiectului sunt Parohia Ortodoxă Română Apateu (Ungaria), Mănăstirea Izbuc, Parohia Ortodoxă Românească Ioșia-Nord, Episcopia Romano-Catolică din Oradea și Parohia Reformată „Episcopia Bihor” (România).

Proiectul a fost finanțat cu suma totală de 2.718.106 Euro, din care 5% au fost depuși de parteneri din resurse proprii. Obiectivul săi principal a fost înființarea și utilarea a șase centre de formare profesională utile comunităților locale din Ungaria și România pentru dezvoltarea turismului transfrontalier, păstrarea obiceiurilor tradiționale și ocuparea forței de muncă.

În următorii cinci ani, centrele vor oferi cursuri gratuite de formare profesională. Sumele plătite de cursanți vor fi modice, acoperind doar materialele și energia. Peste 1.120 de persoane au participat deja la astfel de cursuri de formare pentru diferite ocupații : ghid turistic, bucătar, cofetar-patiser, croitor, împletitor și altele.

Centrele create în cadrul proiectului vor putea fi utilizate și pentru diverse activități comunitare.

Proiectul european transfrontalier RO-HU 398 a fost finanțat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria 2014-2020, INTERREG V-A România-Ungaria, AXA PRIORITARĂ 3, Îmbunătățirea ocupării forței de muncă și promovarea mobilității forței de muncă transfrontaliere, Prioritatea de investiții 8/b. Creșterea ocupării forței de muncă în aria eligibilă. Zona eligibilă cuprinde județele Arad, Bihor, Satu Mare și Timiș (România), respectiv Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg (Ungaria).

Foto credit: Episcopia Ungariei

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente