Comunitatea din Agriş a primit vizita a doi ierarhi. IPS Andrei şi IPS Luca au sfinţit biserica parohială

Sfinţire Biserica Agriş

Biserica Parohiei Agriș din Protopopiatul Turda a fost sfinţită duminica aceasta. Slujba a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, şi Înaltpreasfințitul Părinte Luca, Mitropolit de Zaporozhye şi Melitopol (Ucraina). În continuare, ierarhii au oficiat Sfânta Liturghie, informează Radio Renaşterea.

IPS Andrei a vorbit în omilia sa despre educarea copiilor și a tinerilor, subliniind faptul că grija pentru ei este o prioritate. De când sunt copii mici, din copilărie începe formarea lor, începe educarea lor.

S-ar putea întâmpla că dacă la timpul potrivit nu suntem atenți cu copiii noștri, cu tinerii noștri, mai târziu să nu mai putem face absolut nimic pentru ei. După ce devin majori, dacă de mici nu au fost învățați să se roage, nu au fost învățați să meargă la biserică, mai târziu este foarte greu. De mici trebuie să le arătăm ce trebuie să facă: să se roage, să vină la biserică, să fie manierați, să fie cuminți. Și toate acestea trebuie făcute la timpul lor.

Mitropolitul de Zaporozhye şi Melitopol, în cuvântul rostit la finalul Sfintei Liturghii, le-a spus membrilor comunității din Agriș că sfințirea unei biserici este asemenea zilei de Înviere a Domnului:

Aș vrea să vă îndemn pe  fiecare locuitor al acestui sat ca, pe lângă probleme vieții de zi cu zi, să fiți asemeni Mariei și să Îl ascultați de Hristos. Duhul Sfânt a pogorât astăzi în acest sfânt loc și ne-a întărit fiecăruia credința. Să fim și noi demni de acest Izvor, de această minune dumnezeiască. Am fost astăzi martori, noi toți, la învierea credinței din aceste locuri. Hristos a înviat!

La final, pentru activitatea pastorală și misionară, Pr. Victor-Radu Varga a fost  hirotesit iconom cu dreptul de a purta brâu roșu. Membrilor consiliului parohial, și reprezentanților autorităților locale, ierarhul le-a acordat „Ordinul Sfântului Pahomie de la Gledin” și Diplome de aleasă cinstire, pentru implicarea lor în înfrumusețarea locașului de cult.


Biserica din Agriș a fost sfinţită în 30 septembrie 1930 de către episcopul Nicolae Stroie de la Alba Iulia, episcopul Nicolae Ivan fiind bolnav. Din anul 2009 a început repictarea  bisericii  în tehnica tempera de către pictorul Dundev Adrian din Basarabia.

 

Comentarii Facebook


Știri recente