Comunicatul celei de-a 5-a Adunări Episcopale a Episcopilor Ortodocși Canonici din Oceania

Membrii celei de a 5-a Adunări Episcopale a Episcopilor Ortodocși Canonici din Oceania s-au întrunit la Sydney, marți 13 octombrie 2015, sub președinția Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Stylianos al Australiei (Patriarhia Ecumenică).

La această întâlnire au participat:

– Înaltpreasfințitul Părinte Stylianos, Arhiepiscop de Australia (Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului);

– Înaltpreasfințitul Părinte Paul, Mitropolit de Australia, Noua Zeelandă şi Filipine (Patriarhia Antiohiei);

– Preasfințitul Părinte Episcop Vicar George (Biserica Ortodoxă Rusă);

– Preasfințitul Părinte Irinej, Episcop de Australia şi Noua Zeelandă (Patriarhia Serbiei);

– Preasfințitul Părinte Mihail, Episcop de Australia şi Noua Zeelandă (Patriarhia Română);

– Înaltpreasfințitul Părinte Amfilohios, Mitropolit de Noua Zeelandă şi Exarh al Oceaniei (Patriarhia Ecumenică a Constantinopolului);

– Preasfințitul Părinte Ezekiel de Dervis (Episcop Vicar al Arhiepiscopului Stylianos);

– Preasfințitul Părinte Serafim de Apolloniada (Episcop Vicar al Arhiepiscopului Stylianos);

– Preasfințitul Părinte Nikandros de Dorileon (Episcop Vicar al Arhiepiscopului Stylianos);

– Preasfințitul Părinte Iakovos de Militoupolis (Episcop Vicar al Arhiepiscopului Stylianos).

Luând în considerare nevoile pastorale ale credincioșilor, Adunarea Epsicopală a luat decizii asupra unor provocări socio-politice cu care se confruntă Bisericile Ortodoxe din Australia și Noua Zeelandă. Toți ierarhii au avut oportunitatea să aducă în discuție diferite probleme și să solicite opiniile celorlalți episcopi.

În cadrul dezbaterii, printre altele, au fost luate următoarele decizii:

1. Căsătoria persoanelor de același sex: Cu privire la această problemă cu disensiuni profunde și dată fiind nevoia Bisericilor Ortodoxe de a apăra căsătoria tradițională, a fost exprimată aprecierea față de Arhiepiscopia Ortodoxă Greacă pentru activitatea ei exemplară în ceea ce privește educarea clerului și a credincioșilor, precum și a funcționarilor publici pe tema „Vorbește pentru Căsătorie: Apără sfințenia Căsătoriei”. În acest context, Adunarea Episcopală și-a exprimat preocuparea pentru necesitatea copiilor de a avea ambii părinţi (tată și mamă).

În ceea ce privește problema copiilor adoptați de cupluri de același sex, inclusiv problema botezului, s-a decis ca botezarea acestor copii să fie lăsată la discreția pastorală a respectivilor episcopi locali.

2.Sinaxe panortodoxe ale clerului: S-a decis ca acestea să fie organizate odată pe an la nivel local, astfel încât să se asigure un mod adecvat pentru reuniuni periodice care ar oferi oportunitatea preoților să fie la zi cu astfel de probleme ridicate de către Adunarea Episcopală, precum și alte chestiuni pertinente. S-a remarcat importanța promovării relațiilor frățești între clerici.

3.Website-ul Ortodoxia în Australia și Oceania a fost aprobat și susținut ca website oficial al Adunării Episcopilor (orthodox.net.au). Acesta va fi de acum disponibil accesului tuturor credincioșilor.

4.Înființarea unui comitet al tinerilor: După audierea preocupărilor tinerilor exprimate prin intermediul ierarhilor Adunării Episcopale, s-a decis înființarea, pe lângă cele trei comitete existente ale Adunării Episcopale, a unui Comitet al tinerilor, care va fi prezidat de către Preasfințitul Părinte Serafim de Apolloniada pentru statul australian New South Wales.

5. Reguli și reglementări ale Adunării Episcopale: Adunarea Episcopală anticipează finalizarea Regulilor și Reglementărilor până la sfârșitul anului. Acestea se bazează pe deciziile de la Chambésy care au dus la formarea Adunărilor Episcopale în anul 2009.

6. Educația religioasă specifică și educația religioasă în școli: S-a decis că Adunarea Episcopală a Episcopilor Ortodocşi Canonici din Oceania să corespondeze cu autoritățile locale subliniind importanța educației religioase specifice în școlile publice și educația religioasă, în general, din cadrul sistemului de învățământ public.

7.Raportul Capelanilor creștin-ortodocşi pentru spitale: A fost primit cu apreciere un raport al coordonatorului, domnul Daniel Bellis. În prezent, acest departament al Adunării Episcopale deservește nevoile creștinilor ortodocși din statul Victoria. S-a decis încercarea de a găsi mijloace și căi pentru extinderea scopului acestui program şi în alte state australiene.

8.Un nou secretar al Adunării Episcopale a fost ales în persoana Dr. Philip Kariatlis. Activitatea fostlui secretar, domnul Dimitrios Kepreotes, a fost remarcată și apreciată.

Adunarea a primit, cu recunoștință, decizia Curții Supreme a statului New South Wales din mai 2015 cu privire la retrocedarea Mănăstirii Sfântul Sava – New Kalenich, situată în Wallaroo, statul New South Wales, către Mitropolia Ortodoxă Sârbă din Australia și Noua Zeelandă. Sperăm că această decizie va aduce pace și stabilitate în cadrul Bisericii Ortodoxe Sârbe din Australia și va menține rânduiala canonică în această regiune.

Adunarea Episcopală și-a exprimat îngrijorarea în ceea ce privește situația critică a credincioșilor creștin-ortodocși din Siria și a tuturor persoanelor din Orientul Mijlociu. Adunarea Episcopală dorește să încurajeze statele lumii pentru a găsi o soluție la această tragedie umană inacceptabilă. În plus, Adunarea Episcopală continuă să se roage pentru întoarcerea în siguranță a celor doi Arhiepiscopi răpiți, Paul și Ioan. Totodată, Adunarea Episcopală și-a exprimat bucuria față de eliberarea și achitarea Arhiepiscopului Jovan de Ohrida.

Comentarii Facebook


Știri recente