Comunicat: Toți clericii și credincioșii care doresc să vină sub omoforul Mitropoliei Basarabiei sunt primiți cu bucurie

Mitropolia Basarabiei transmite un comunicat prin care subliniază că îi primește cu bucurie în jurisdicția ei pe toți clericii și credincioșii „care vor să fie sub omoforul Bisericii Neamului”.

Totodată, se amintește faptul că „toți clericii și păstoriții lor care sunt deja sau vor deveni membri ai Mitropoliei Basarabiei de sub oblăduirea canonică a Patriarhiei Române sunt clerici canonici și credincioși binecuvântați, și, ca atare, orice sancțiune disciplinară, bisericească, îndreptată împotriva lor pe motivul apartenenței la Mitropolia Basarabiei este considerată nulă și neavenită”, conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din 19 decembrie 1992.

Comunicatul precizează că schimbarea jurisdicției canonice este un act legal, garantat de legislația Republicii Moldova:

• „O comunitate religioasă poate adera la orice cult religios sau se poate disocia de acesta prin voinţa liber exprimată a membrilor săi, fără aprobări suplimentare sau piedici din afară.” (LEGE Nr. 125 din 11-05-2007, Art. 6, alin. 3, privind libertatea de conştiinţă, de gândire şi de religie).
  • „Dreptul de asociere religioasă al credincioşilor şi al comunităţilor lor este apărat pe cale juridică sau pe cale administrativă.” (Art. 7, alin. 1).
  • „Statul garantează comunităţilor religioase apărarea drepturilor şi intereselor lor legitime.” (Art. 7, alin. 3).

„Având în vedere toate acestea, facem cunoscut credincioșilor și clericilor din Republica Moldova că decretele date de Mitropolia Chișinăului (structură religioasă de apartenență rusă) asupra membrilor Mitropoliei Basarabiei nu au nicio valoare și sunt acte administrative care nu afectează starea harică a celor care vin în Biserica Mamă, Patriarhia Română”, se arată în comunicat.

„Cunoscând hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române cu privire la viața bisericească a Mitropoliei Basarabiei, clericii care doresc să vină sub omoforul Bisericii Mame sunt primiți cu bucurie în Patriarhia Română”.

Comunicatul lămurește situația protoiereului Alexei Sîrbu din satul Puhoi, raionul Ialoveni, fost cleric al Mitropoliei Chișinăului care, la dorința comunității, încă din anul 2022 a devenit cleric al Mitropoliei Basarabiei, respectiv al Episcopiei Basarabiei de Sud: „Toate măsurile luate împotriva Preacucerniciei Sale sunt nule și abuzive, el având preoție lucrătoare și putând oficia fără nici o restricție toate sfintele slujbe”.

Vezi comunicatul integral transmis joi de Sectorul Comunicare, Media și Relații Publice al Mitropoliei Basarabiei și Exarhatul Plaiurilor.

Sursă foto: Facebook / Mitropolia Basarabiei

Comentarii Facebook