Comunicat: Episcopii Ortodocși din Benelux s-au întrunit la Bruxelles pentru a discuta rolul credinței în societatea contemporană

Prezentăm mai jos traducerea comunicatului Adunării Episcopilor Ortodocși Canonici din Benelux, care s-a întrunit joi la Bruxelles pentru a discuta aspecte importante privitoare la viața și activitatea Bisericii Ortodoxe în cele trei monarhii vecine: Belgia, Olanda și Luxemburg.


Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Benelux (CEOB) s-a întrunit pentru a paisprezecea oară la Bruxelles, reşedinţa Sfintei Mitropolii a Belgiei, Avenue Charbo 71, joi, 16 noiembrie 2017, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Atenagora, Mitropolitul Belgiei (Patriarhia Ecumenică). Au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Simon (Patriarhia Moscovei), Preasfinţitul Părinte Episcop Marc (Patriarhia Română) Preasfinţitul Părinte Episcop Dositei (Patriarhia Georgiei).

Ierarhii s-au informat cu privire la întâlnirea organizată la Senatul Belgiei, cu numele de Religioptimiste, în cadrul căreia reprezentanţi ai comunităţilor religioase şi ai tinerilor şi-au exprimat părerile cu optimism referitoare la rolul religiilor în societatea contemporană. La această întâlnire au participat Înaltpreasfinţitul Părinte Atenagora, Mitropolitul Belgiei (în calitate de reprezentant al tuturor ortodocşilor din Belgia) şi Preasfinţitul Părinte Episcop Dositei (din partea Patriarhiei Georgiei).

Această informaţie a oferit ocazia unui schimb de opinii între episcopi cu privire la relaţiile dintre Biserică şi societate, rolul pozitiv pe care îl pot juca în viaţa cotidiană credinţa religioasă, provocarea secularizării şi nevoinţa duhovnicească în faţa indiferenţei pentru credinţă.

O altă temă de discuţie a fost referitoare la diferitele comisii care funcţionează sub responsabilitatea Adunării Episcopale.

Episcopii au decis înfiinţarea unei comisii mixte de dialog teologic între Biserica Ortodoxă şi cea Romano-catolică.

De asemenea, ierarhii s-au informat cu privire la ultimele noutăţi despre viaţa Bisericii Ortodoxe din Olanda şi, în special, despre Ziua Întâlnirii Ortodocşilor din Olanda care va avea loc la Amsterdam în data de 18 noiembrie 2017 sub egida Adunării Episcopilor Ortodocşi din Benelux. Au subliniat importanţa acestei manifestări şi s-au informat cu privire la detaliile organizatorice.

Episcopii au discutat despre data, locul şi pregătirile pentru organizarea de către Adunarea Episcopală Ortodoxă a Congresului Bisericii Ortodoxe din Benelux.

S-a decis alcătuirea unei comisii pregătitoare din clerici şi laici printre care se vor număra şi tineri.

Au fost analizate şi datele posibile pentru realizarea pelerinajelor de către episcopii-membri în Sankt Petersburg şi în Sfântul Munte, precum şi procedurile care trebuie urmate.

Cea de a paisprezecea Adunare a Episcopilor Ortodocşi din Benelux s-a încheiat cu schimbul de informaţii despre viaţa şi activitatea Episcopilor Ortodocşi din cele trei ţări.

Următoarea şedinţă a Adunării Episcopilor Ortodocşi din Benelux a fost stabilită pentru data de 14 iunie 2018.

Adunarea Episcopală Ortodoxă a fost înfiinţată ca urmare a deciziei celei de-a patra Conferinţe Panortodoxe Presinodale întrunită la Chambesy (Geneva), în iunie 2009.

Foto credit: CEOB

Comentarii Facebook


Știri recente