COMUNICAT DE PRESĂ: UN CENTRU ROMÂN ÎN CAPITALA EUROPEI UNITE

Cu prilejul inaugurării Centrului de spiritualitate și cultură „Sf. Ap. Andrei”, Bruxelles (1 decembrie 2009), Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a adresat următorul mesaj:

UN CENTRU ROMN ÎN CAPITALA EUROPEI UNITE

Inaugurarea Centrului de spiritualitate și cultură „Sf. Ap. Andrei” din Bruxelles reprezintă un moment de bucurie deosebită atât pentru românii care trăiesc aici, în capitala Europei, cât și pentru românii de pretutindeni.

Patriarhia Română sprijină acest proiect inițiat de Fundația Valențe Umane, deoarece una din coordonatele principale ale misiunii ei este tocmai aceea de a contribui la promovarea valorilor spirituale și culturale ale poporului român profund religios, în context european și internațional. De aceea, binecuvântăm, felicităm și încurajăm pe toți românii dornici și capabili de dialog și cooperare europeană în plan spiritual și cultural.

Dorim ca Centrul de spiritualitate și cultură „Sf. Ap. Andrei” să devină un promotor al valorilor culturii și spiritualității românești în inima Europei, prin evidențierea cu demnitate și competență a tradițiilor frumoase ale poporului român, ca popor european, de limbă latină, de credință creștin-ortodoxă și de origine apostolică, ca urmare a activității misionare a Sfântului Apostol Andrei în Dobrogea (Sciția Mică).

Totodată, acest Centru va promova legătura dintre credință și cultură, dintre viața liturgică și viața socială. Sfințirea altarului acestei frumoase capele „Sainte Julienne”, din Bruxelles, construită în secolul al XIX-lea, marchează tocmai vocația sa de spațiu sacru, de „poartă a cerului” (cf. Facere 28, 17), de centru spiritual chemat să cunoască și să mărturisească „harul Domnului nostru Iisus Hristos, dragostea lui Dumnezeu Tatăl și comuniunea Sfântului Duh” (II Corinteni 13, 13), pentru toți oamenii dornici de pace și bucurie sfântă, de dialog și cooperare socială.

Cu deosebită bucurie, apreciem, de asemenea, și organizarea de către Fundația Valențe Umane a manifestărilor de cultură, artă și spiritualitate românească la Bruxelles, legate de trei sărbători premergătoare marelui praznic al Nașterii Domnului, și anume: sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei – „Ocrotitorul României” – sărbătoare bisericească națională (30 noiembrie), Ziua Națională a României (1 decembrie) și sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae (6 decembrie), simbol al bunătății și generozității.

La acest moment de binecuvântare a altarului și de inaugurare a Centrului de spiritualitate și cultură „Sf. Ap. Andrei” din Bruxelles, Vă adresăm, tuturor celor prezenți, părintești urări de tot binele, rugând pe Dumnezeu să vă dăruiască sănătate și pace, bucurie și ajutor în viață, întru mulți și fericiți ani !

†DANIEL

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

BIROUL DE PRESĂ AL PATRIARHIEI ROMNE

Comentarii Facebook


Știri recente