Comunicat de presă | Lămuriri privind cazul Parohiei Batiștei din București

Comunicat de presă privind informațiile apărute în presă despre efectuarea unor lucrări neautorizate la biserica Parohiei Adormirea Sfintei Ana – Batiștei din Bucureşti

Cu privire la informațiile apărute în presă, în legătură cu efectuarea unor lucrări neautorizate la biserica Parohiei Adormirea Sfintei Ana – Batiștei, menționăm următoarele:

Centrala termică a bisericii Parohiei Batiștei a fost montată în anul 2002, în timpul preotului paroh Mircea Despoiu (în prezent pensionar), fără aprobarea Centrului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, pe locul pe care funcționa la începutul secolului al XX-lea o sobă folosită pentru încălzirea lăcașului de cult. Pentru evacuarea gazelor centralei termice a fost folosit vechiul coș, aflat în peretele bisericii încă de la construcția edificiului (secolul al XVIII-lea).

Un pictor-zugrav restaurator, acreditat de Ministerul Culturii, a realizat un memoriu tehnic cu privire la această problemă, din care reiese că orificiul utilizat pentru evacuarea gazelor actualei centrale termice a deservit și coșul sobei care încălzea biserica în secolul trecut.

Pentru restaurarea integrală a bisericii și, implicit, și pentru remedierea acestei probleme, Parohia Batiștei a inițiat în anul 2014 un proiect în care sunt implicați mai mulți arhitecți acreditați de Ministerul Culturii.

Actualul preot paroh, Mihail Arcadius Iliescu, a fost audiat în calitate de martor într-un dosar în care se fac cercetări cu privire la problema semnalată.

Cu privire la situația creată în biserica Parohiei Batiștei, Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor a început o anchetă internă.

De asemenea, precizăm că cele trei aparate de aer condiționat, instalate în biserică în anul 2016, nu afectează cu nimic pictura murală.

Sectorul Cultural și comunicații media al Arhiepiscopiei Bucureștilor

Comentarii Facebook


Știri recente