COMUNICAT DE PRESĂ: Întâlnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu înalți reprezentanți ai Instituțiilor europene (Bruxelles, 11 mai 2009)

La invitația Comisiei Europene și a Parlamentului European, cu binecuvântarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon al Târgoviștei, Exarh patriarhal pentru relațiile cu instituțiile europene, a participat, luni 11 mai 2009, la Bruxelles, la întâlnirea liderilor religiilor monoteiste din Europa cu înalți reprezentanți ai instituțiilor europene. Reuniunea a fost coprezidată de Președintele Comisiei Europene, Dl. José Manuel Barroso, și de Președintele Parlamentului european, Dl. Hans-Gert Pöttering, tema acestei întâlniri fiind: „Criza economică și financiară: contribuții etice la guvernarea economică europeană și globală”. La discuții au participat și Dl. Joaquin Almunia, Comisarul pentru Afaceri economice și monetare, Dl. Jan Figel, Comisarul pentru educație, formare, cultură și tineret, precum și alți reprezentanți ai Comisiei europene.

Participanții au subliniat, în special, faptul că impasul economic actual are și rădăcini moral-spirituale. Criză de încredere cu care se confruntă sistemele economice și responsabilii politici este rezultatul unei ierarhii greșite a valorilor, dublată de o lipsă de responsabilitate. De aici, importanța deosebită a valorilor morale în actul de guvernare economică europeană și globală. Uniunea Europeană nu este și nu poate fi numai o comunitate economică, ci și o comunitate a valorilor. Libertatea, democrația, solidaritatea, justiția socială, apărarea și promovarea demnității persoanei umane sunt numai câteva din valorile complementare și indispensabile acestui „modus vivendi” european. Piața economică comună este unul din pilonii principali ai Uniunii Europene, dar ea nu este numai atât. Chiar și așa-numita economie socială, remarcată de Președintele Pöttering ca fiind una dintre soluțiile ieșirii din criză, se bazează pe anumite valori ale culturii și a civilizației europene.

În cadrul discuțiilor a mai fost evidențiat și faptul că trebuie căutate soluții pentru responsabilizarea tuturor celor implicați în construcția europeană, deoarece Europa unită nu este condițonată astăzi numai de o nouă extindere fizică, teritorială, ci mai ales de una a conștiințelor. De aceea, Bisericile și comunitățile religioase din Europa au un rol deosebit de important, fiind chemate să dea mărturie comună de solidaritate și angajament social. În acest sens, reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române la întâlnire, Înaltpreasfințitul Mitropolit Nifon a subliniat necesitatea depășirii unei mentalități materialiste, fondată doar pe câștigul imediat și pe lăcomie, accentuând în special aspectul social-spiritual al interacțiunii umane și preocuparea constantă a Bisericii pentru cei în nevoi.

În concluzie, s-a evidențiat importanța dialogului la nivel înalt între liderii religioși din Europa și reprezentanții instituțiilor europene, care, în cadrul Tratatului de la Lisabona, va avea un caracter oficial.

Biroul permanent de reprezentare al Bisericii Ortodoxe Române pe lângă instituțiile europene

Comentarii Facebook


Știri recente