Comunicat: Ce s-a discutat la ultima întrunire a Episcopilor Ortodocşi din Benelux

Adunarea Episcopilor Ortodocși Canonici din Benelux (CEOB) s-a întrunit joi, 14 iunie 2018, la Bruxelles.

Întâlnirea a vizat aspecte privitoare la viața și activitatea Bisericii Ortodoxe în cele trei monarhii vecine, Belgia, Olanda și Luxemburg (Benelux), și prezentate în traducerea comunicatului original:


Adunarea Episcopilor Ortodocşi din Benelux (CEOB) s-a întrunit pentru a cinsprezecea oară la Bruxelles, reşedinţa Sfintei Mitropolii a Belgiei, Avenue Charbo 71, joi, 14 iunie 2018, sub preşedinţia Înaltpreasfinţitului Părinte Atenagora, Mitropolitul Belgiei (Patriarhia Ecumenică).

De asemenea, au fost prezenţi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Simon (vicepreşedinte – Patriarhia Moscovei), Preasfinţitul Părinte Episcop Marc, delegatul Mitropolitului Iosif (Patriarhia Română), Preasfinţitul Părinte Episcop Dositei (Patriarhia Georgiei) şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Elisei (Patriarhia Moscovei).

Adunarea Episcopală a avut bucuria de a-l primi pe Înaltpreasfințitul Părinte Elisei, noul Arhiepiscop al Patriarhiei Moscovei în Țările de Jos.

Episcopii au fost informați cu privire la o declarație comună pe care  reprezentanții cultelor și ai laicatului din Belgia, împreună cu prim-ministrul și ministrul Justiției, au adoptat-o și potrivit căreia liderii cultelor recunoscute se angajează, în principal, să evite finanţările din străinătate, care le-ar putea afecta independenţa, şi se angajează să depună toate eforturile pentru a asigura transparența și integritatea fluxurilor financiare.

De asemenea, se angajează să aibă o bună gestiune contabilă în cadrul entităților care le compun.

În această declarație este reafirmată utilitatea consultării dintre reprezentanții cultelor și autoritățile civile.

Ierarhii au fost informați despre anumite modificări ale procesului privind solicitările de recunoaștere a parohiilor din Belgia și despre evoluțiile privind predarea cursurilor de religie ortodoxă în Belgia.

Membrii Adunării Episcopale au discutat despre pregătirile pentru organizarea Congresului Bisericii Ortodoxe din Benelux care va avea loc între 21 – 23 mai 2020 și s-au informat cu privire la viața Bisericii Ortodoxe în Țările de Jos, dar şi cu privire la proiectul unei noi Zile a Ortodoxiei din Amsterdam la 17 noiembrie 2018.

Ecumenismul și dialogul inter-religios, precum și realizarea proiectului unui pelerinaj comun cu Episcopii catolici din Belgia în Sankt Petersburg (19 – 24 septembrie 2018) au ocupat un loc important în cadrul discuțiilor.

Mitropolitul Athenagora a informat episcopii cu privire la un acord istoric pe care Bisericile precalcedoniene din Belgia l-au semnat, recunoscând Mitropolitul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol ca reprezentantul lor pe lângă autoritățile din Belgia.

Următoarea şedinţă a Adunării Episcopilor Ortodocşi din Benelux va avea loc în 14 noiembrie 2018.

Adunarea Episcopală Ortodoxă a fost înfiinţată ca urmare a deciziei celei de-a patra Conferinţe Panortodoxe Presinodale întrunită la Chambesy (Geneva), în iunie 2009.

Foto credit: CEOB

Comentarii Facebook


Știri recente