Comunicat al Patriarhiei Antiohiei despre Sfântul şi Marele Sinod

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Antiohiene s-a întrunit în şedinţă extraordinară, în perioada 25-27 mai 2016, sub preşedinţia Preafericitului Părinte Ioan al X-lea, Patriarhul Antiohiei şi al întregului Orient, anunţă antiochpatriarchate.org.

Următorii ierarhi au fost prezenţi:

– Înaltpreasfinţitul Părinte Georgios, Mitropolit de Muntele Liban şi împrejurimi.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Yuhanna, Mitropolit de Lattakia şi împrejurimi.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Elias, Mitropolit de Beirut şi împrejurimi.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Elia, Mitropolit de Hama şi împrejurimi.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Elias, Mitropolit de Tyr, Sidon şi împrejurimi.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Antonios, Mitropolit de Mexic, Venezuela, America Centrală şi Insulele Caraibe.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Sergius, Mitropolit de Santiago şi Chile.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Damaskinos, Mitropolit de Sao Paolo şi toată Brazilia.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Saba, Mitropolit de Bosra Horan şi Jebel al-Arab.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Georgios, Mitropolit de Homs şi împrejurimi.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Siluan, Mitropolit de Buenos Aires şi toată Argentina.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Basilios, Mitropolit de Akkar şi împrejurimi.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Ephraim, Mitropolit de Tripoli, Al-Koura şi împrejurimi.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Ignatios, Mitropolit de Franţa şi Europa Occidentală şi Meridională.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Isaac, Mitropolit al Germaniei şi Europei Centrale.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Joseph, Mitropolit de New York şi America de Nord.

-Înaltpreasfinţitul Părinte Ghattas, Mitropolit de Bagdad, Kuwait, Peninsula Arabă şi împrejurimi.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Silwan, Mitropolit al Protoieriei Ortodoxe Antiohiene a Regatului Unit şi Irlandei.

– Înaltpreasfinţitul Părinte Antonios, Mitropolit de Zahleh, Baalbek şi împrejurimi.

De asemenea, au fost prezenţi următorii episcopi:

  • Preasfinţitul Părinte Moussa de Daraya, episcop vicar patriarhal.
  • Preasfinţitul Părinte Nicolas de Bloudan, episcop vicar patriarhal.
  • Preasfinţitul Părinte Athanasios de Ninive, episcop vicar al Arhiepiscopiei de Mexic.
  • Preasfinţitul Părinte Dimitrios de Banias, Episcop vicar al Arhiepiscopiei de Akkar.
  • Preasfinţitul Părinte Costantin, stareţul Mănăstirii patriarhale Sfântul Ilie – Shwayya.
  • Preasfinţitul Părinte Ephraim de Seleucia, Episcop vicar patriarhal şi coordonator al cabinetului patriarhal.
  • Preasfinţitul Părinte Nicolas de Brooklyn, episcop vicar al Arhiepiscopiei Americii de Nord.
  • Preasfinţitul Părinte Gregorios de Emirate, Episcop vicar patriarhal.

De asemenea, au participat la Sinod următorii părinţi:

  • Archimandrit Jacob Khalil, Stareţul Mănăstirii Balamand.
  • Protopresbiter Porfirios Georgy, Decanul Facultăţii de Teologie.
  • Pr. Dr. Bassam Nassif, Profesor la Facultatea de Teologie.
  • Pr. Georges Dimas.
  • Dl. Tarek Mitri.
  • Dl. Hassan Rishe.
  • Dl. Georges Nahas.
  • Dl. Reymond Rizk.
  • Dl. Carol Saba.

Următorii au absentat motivat:

  • Înaltpreasfinţitul Părinte Paul, Mitropolitul Australiei şi Noii Zeelande.
  • Înaltpreasfinţitul Părinte Paul Yazzigi, Mitropolit de Aleppo şi Alexandretta, a fost prezent în rugăciunile ierarhilor sinodali, fiind captiv.

După ce s-au rugat şi au invocat Sfântul Duh, părinţii sinodali au discutat despre situaţia socială şi pastorală din majoritatea eparhiilor Bisericii Ortodoxe Antiohiene, care rezultă din circumstanţele actuale de conflict şi violenţă, coroborată cu migraţia multor persoane şi agravarea condiţiilor sociale şi economice la care sunt supuşi oamenii din cauza războaielor şi conflictelor. Părinţii sinodali au hotărât intensificarea, pe cât posibil, a activităţii pastorale în vederea întăririi credincioşilor şi ajutorării lor în patria lor. De asemenea, au subliniat nevoia lucrărilor de dezvoltare şi umanitare desfăşurate de Patriarhia Ortodoxă a Antiohiei, pe lângă eparhiile sale, pentru a veni în sprijinul a cât mai multor persoane aflate în nevoi şi pentru a le consola. Au făcut apel la toţi credicioşii pentru eforturi comune adoptate în vederea ajutorării celor în nevoi.

Părinţii sinodali au discutat toate detaliile şi documentele Sfântului şi Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care se va întruni în data de 17 iunie 2016, în Creta, cu modificări care privesc toate Bisericile Ortodoxe, societăţile şi credincioşii.

Părinţii sinodali au subliniat importanţa participării active a Bisericii Antiohiei la Sfântul şi Marele Sinod, care a fost pregătiti încă din anii ’60 ai secolului trecut. De asemenea, au salutat toate eforturile depuse pentru a oferi Sinodului şansa de a exprima mărturia ortodoxă, care este una în întreaga lume. Sinodalii au convenit asupra unei formulări comune a poziţiei antiohiene privitoare la subiectele care vor fi discutate pe ordinea de zi a Sinodului, pentru a aduce la cunoştinţa întregii lumi. Au lăsat şedinţa Sinodului Antiohian deschisă în vederea alcătuirii unei poziţii finale referitoare la Sfântul şi Marele Sinod, în aşteptarea unui rezultat la iniţiativa paşnică şi pozitivă a Bisericii Antiohiei, exprimată de Preafericitul Părinte Ioan al X-lea înaintea delegaţiei Patriarhiei Ecumenice care l-a vizitat în luna aprilie 2016, cu privire la identificarea unei soluţii bisericeşti finale pentru diferendul cu Patriarhia Ierusalimului.

Sfântul Sinod al Bisericii Antiohiei a alcătuit un comitet, format din clerici şi laici, pentru continuarea eforturilor legate de Sfântul şi Marele Sinod, comitet a cărui misiune este să analizeze, să studieze, să identifice toate poziţiile interne şi externe ale Bisericilor Ortodoxe, să facă propuneri Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei în această privinţă, şi să ia măsurile şi hotărârile adecvate înainte de începerea lucrărilor Sinodului.

Cu privire la documentele Sfântului şi Marelui Sinod, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Antiohiei au decis să accepte toate modificările propuse de comitetul numit de Preafericitul Părinte Ioan şi a cărui misiune este aceea de a identifica o formulare clară care să ia în considerare afirmaţiile Sinodului (Antiohiei) în această privinţă. De asemenea, au decis să compună un comitet media al Bisericii Antiohiei care să se ocupe de lucrările Sfântului şi Marelui Sinod şi să explice poziţia antiohiană privind toate aspectele discutate, şi formarea unui Comitet al Bisericii Antiohiei care să raporteze şi să contribuie la alcătuirea Mesajului Sfântului şi Marelui Sinod.

Membrii sinodali au făcut apel la implementarea de eforturi serioase în vederea stabilirii păcii în Siria şi pentru rezolvarea crizei umanitare majore prin care trece poporul sirian, ca urmare a terorii şi a exploziilor care atentează la componenţa societăţii. De asemenea, au făcut apel la comunităţile internaţionale pentru a intensifica eforturile şi cooperarea în vederea unei contribuţii la identificarea unor iniţiative comune coordonate, care vor duce la încetarea focului şi încheierea terorii şi a violenţei care distruge oameni şi infrastructura ţării, forţează locuitorii Siriei să emigreze, lăsând multe victime. Iar după aceasta, să se intre într-o etapă politică paşnică, odată cu reconstrucţia ţării.

Părinţii sinodali au abordat şi criza umanitară majoră care rezultă din migraţia locuitorilor Orientului Mijlociu. De asemenea, au discutat în detaliu despre eforturile realizate de eparhiile din diaspora, cărora le-au fost adresate mulţumiri pentru recenzarea celor care au fost forţaţi să părăsească ţara, fiind împovăraţi cu greutăţile şi dificultăţile migraţiei. Au apreciat foarte mult iniţiativele desfăşurate de eparhii şi comunităţi pentru a uşura suferinţele migranţilor şi ale celor care caută azil politic. De asemenea, au făcut un apel credincioşilor să lucreze cu solidaritate şi să facă tot posibilul pentru a le asigura cele necesare.

Părinţii sinodali au reiterat faptul că orice soluţie la criza umanitară trebuie să se bazeze pe oprirea focului şi a conflictelor în Orientul Mijlociu, în special în Siria, şi pe restabilirea dreptăţii, păcii şi a dezvoltării economice în ţară.

Membrii sinodali au atras atenţia opiniei publice internaţionale la problema celor doi Mitropoliţi Paul şi Ioan, care au fost răpiţi de mai mult de 3 ani, într-o tăcere internaţională vădită, răpire al cărei impact a crescut şi a adus mai multă suferinţă Bisericilor şi credincioşilor lor, suferinţă care a devenit mai gravă decât delictul răpitorilor în sine.

Părinţii sinodali au făcut apel la comunităţile internaţionale şi organizaţiile umanitare să depună eforturi în plus pentru a identifica soarta celor doi episcopi şi să acţioneze în vederea eliberării lor, dimpreună cu ceilalţi captivi.

Membrii sinodali au salutat procedura democratică a alegerilor de stat şi locale în Liban. De asemenea, au făcut apel la membrii aleşi să îşi îndeplinească serviciul cu responsabilitate şi onestitate faţă de toţi cetăţenii. Totodată, au transmis un apel ca aleşii să lucreze la nivelul de dezvoltare al tuturor regiunilor, să protejeze mediul înconjurător şi să se îngrijească de problemele prin care trec toţi cetăţenii, în special persoanele sărace.

Sinodalii au apreciat eforturile depuse de stat pentru desfăşurarea cu succes a alegerilor. De asemenea, ei au făcut apel la întreprinderea unor activităţi suplimentare pentru a garanta siguranţa tuturor cetăţenilor, pentru a lupta împotriva corupţiei, hoţiei, drogurilor şi traficului de persoane.

Părinţii sinodali şi-au înnoit apelul către autorităţile libaneze pentru a asigura imunitatea Libanului în faţa tuturor crizelor care se desfăşoară în jurul ţării, pentru a rezolva efectele care decurg din vacuum-ul instituţional şi să fie mai responsabili şi fideli constituţiei statului libanez, pentru a alege un preşedinte care va răspunde aşteptărilor cetăţenilor, va proteja statul, şi va desfăşura activităţi instituţionale constituţionale, va proteja independenţa Libanului, unitatea şi teritoriile sale, şi va întâmpina pericolele care rezultă din relocare.

Sinodalii (au afirmat că) îi poartă în rugăciuni pe credincioşii irakieni. Se roagă Domnului păcii să aşeze duhul păcii Sale în Irak, să potolească violenţele şi necazurile prin care trece poporul irakian.

Părinţii sinodali au discutat despre situaţia socială, politică şi economică din diaspora, în special din Venezuela, Brazilia şi Argentina. Aceştia se roagă pentru diminuarea greutăţilor vieţii şi deschiderea căii pentru a primi rolul de pionierat al acestor ţări, prin contribuţia cetăţenilor lor.

Părinţii au făcut referire la eforturile depuse de poporul şi de statul grec, alături de Biserica Greciei, pentru a sprijinirea celor care au fugit din cauza războiului şi conflictelor, în ciuda crizei financiare şi economice din Grecia.

Sinodalii au salutat, de asemenea, declaraţia comună a Papei Francisc, a Patriarhului Ecumenic Bartolomeu şi a Arhiepiscopului Ieronim al Greciei cu privire la refugiaţi, migranţi şi cei care solicită azil politic. S-a făcut un apel la comunitatea internaţională şi la liderii mondiali să facă uz de toate mijloacele pentru a asigura şi ajuta persoanele, inclusiv creştinii, să se restabilească în patria lor şi să se bucure de dreptul la vieţuirea în pace şi siguranţă.

Părinţii sinodali au apreciat declaraţia de la Havana a Papei Francisc şi a Patriarhului Kiril al Moscovei şi al întregii Rusii cu privire la pacea în Orientul Mijlociu şi prezenţa creştinilor în această zonă.

Sinodalii au înălţat rugăciuni pentru ca Domnul să dăruiască un duh de pace întregii lumi, să binecuvânteze credincioşii, să îi ocrotească atât în patria lor cât şi în diaspora, şi să dăruiască umanităţii din belşug milele Sale cele bogate.

Comentarii Facebook


Știri recente