Comunicări științifice la Palatul Patriarhiei

În acest an s-au împlinit 150 ani de la votarea Legii secularizării averilor mănăstirești. Patriarhia Română și Academia Română au organizat ieri, 12 noiembrie 2013, în Aula Magna „Teoctist Patriarhul” din Palatul Patriarhiei o sesiune de comunicări științifice.

Comunicările științifice susținute au abordat contextul istoric, motivele și consecințele adoptării Legii pentru secularizarea averilor mănăstirești în timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, informează Ziarul Lumina.

Prima parte a evenimentului intitulat „Secularizarea averilor bisericești (1863). Motivații și consecințe” a fost moderată și deschisă de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, care a rostit cuvântul „150 de ani de la adoptarea Legii secularizării averilor mănăstirești din 1863”.

Academicianul Ionel Haiduc, președintele Academiei Române, a arătat că adoptarea acestei legi a avut consecințe deosebite asupra Bisericii Ortodoxe Române, dar și a statului român, și că se impune ca vremurile de astăzi să repună Biserica Ortodoxă Română în locul pe care-l merită în cadrul societății românești. De asemenea, președintele Academiei Române a subliniat că istoria României nu poate fi bine înțeleasă fără cunoașterea istoriei Bisericii Ortodoxe Române și a apreciat colaborarea ce s-a stabilit între cele două instituții, care se va concretiza în curând prin publicarea a trei volume dedicate istoriei monahismului românesc.

Tot în prima parte a sesiunii, au fost prezentate comunicări științifice de către academicianul Dan Berindei, vicepreședintele Academiei Române, care a evidențiat motivațiile contextuale europene și românești ale secularizării averilor bisericești din 1863, și de către pr. prof. univ. dr. Ioan Moldoveanu, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, care s-a referit la reacțiile bisericești naționale și internaționale privind secularizarea averilor mănăstirești.

În a doua parte a sesiunii, moderată de acad. Ionel Haiduc, pr. conf. univ. dr. Mihai Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, a prezentat situația mănăstirilor românești după secularizarea averilor bisericești, din a doua jumătate a secolului XIX și prima jumătate a secolului XX.

În cadrul primei sesiuni, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a acordat, în semn de binecuvântare și prețuire, Diploma și Crucea patriarhală pentru mireni, cea mai înaltă distincție a Patriarhiei Române, academicienilor Ionel Haiduc și Dan Berindei. De asemenea, Preafericirea Sa a citit mesajul de felicitare adresat vicepreședintelui Academiei Române, Dan Berindei, cu prilejul împlinirii a 90 de ani în ziua de 4 noiembrie.

Au urmat intervenții ale participanților care au adus diferite completări la cele prezentate. Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea expoziției tematice intitulate „Documente și fotografii de epocă”, organizată de Sectorul cultură și patrimoniu religios al Patriarhiei Române în Sala „Europa Christiana” din Palatul Patriarhiei.

Au participat membri ai Academiei Române, ierarhi, preoți consilieri din cadrul Permanențelor Consiliului Național Bisericesc și al Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureștilor, preoți și cadre universitare de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București, membri ai Academiei Române, stareți și starețe de la mănăstirile Arhiepiscopiei Bucureștilor, istorici și studenți teologi.

Comentarii Facebook


Știri recente