Competiție între corurile bisericești în Mitropolia Banatului

Întrecerea, ajunsă la cea de a VI-a ediție, se adresează corurilor parohiale mixte, la secțiunea interpretare, și compozitorilor de muzică bisericească, la secțiunea compoziție muzicală. În perioada 9-20 septembrie are loc etapa eparhială, informează Ziarul Lumina, Ediția de Banat.

Marți, 10 septembrie, în Aula Facultății de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad, s-a desfășurat etapa eparhială a Concursului național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul”. În Arhiepiscopia Aradului, s-au înscris 10 coruri parohiale mixte, din cele 4 protopopiate. Jurizarea a fost făcută de către conf. univ. dr. Mircea Remus Buta, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Ilarion V. Felea” din Arad; arhid. prof. Paul Tiberiu Ardelean, de la Seminarul Teologic Liceal din Arad, și preot Pavel Teodor. Locul I a fost obținut de corul bisericii ortodoxe din Curtici, Protopopiatul Arad. Corul s-a întemeiat, cu binecuvântarea chiriarhului, în luna octombrie a anului 1990 și funcționează până în prezent, fără întrerupere. A fost format la inițiativa preotului paroh Ilie Nădăban și a fost dirijat de către maestrul Volosciuc Gheorghe, iar din septembrie 2012 este condus de către actualul dirijor Ștefan Adrian Bugyi. De-a lungul anilor, corul dă răspunsurile la Sfânta Liturghie din duminici și sărbători. La toate acestea se mai pot adăuga participarea la concursurile de la Cenadul Unguresc, Orăștie, Macea, Ghiroda etc. Locul II a fost câștigat de Corul mixt „Buna Vestire” al Parohiei Gurahonț, Protopopiatul Sebiș, condus de prof. Nicoleta Brinda. Pe locul III s-a calificat corul mixt al parohiei ortodoxe Apateu, Protopopiatul Ineu, dirijat de preotul paroh Constantin Ilica. La finalul concursului, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, le-a vorbit participanților despre importanța cântării corale bisericești, mai ales în Eparhia Aradului, care a cunoscut mereu o tradiție de afirmare prestigioasă. Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Timotei a mai făcut amintire despre cunoscuți compozitori și dirijori locali care dau un sporit imbold acestei munci pe tărâm muzical, religios și național. După aceea a adresat felicitări pentru întreaga muncă depusă pentru înfrumusețarea slujbelor bisericești și spre îmbogățirea repertoriilor corale, ca și pentru îmbunătățirea interpretării.

În Arhiepiscopia Timișoarei, etapa eparhială a concursului se va desfășura în data de 15 septembrie la biserica cu hramul „Nașterea Maicii Domnului” a Parohiei Timișoara-Iosefin, începând cu ora 16:00. Pentru această etapă s-au înscris 5 formații corale din cuprinsul celor 6 protopopiate ale eparhiei.

În Episcopia Caransebeșului, etapa eparhială a concursului va avea loc în data 19 septembrie, începând cu ora 19:00, în catedrala episcopală cu hramurile „Învierea Domnului” și „Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Caransebeș. La această etapă s-au înscris trei formații corale: corul Bisericii „Sfântul Gheorghe” din Caransebeș, dirijat de prof. Maria Ponețchi, corul Bisericii „Schimbarea la Față” din Reșița, dirijat de prof. Anița Strâmbu, și corul Parohiei Ferdinand din Oțelu Roșu, dirijat de prof. Elena Ianto.

Potrivit regulilor impuse de organizatori, Concursul național de muzică bisericească „Lăudați pe Domnul” se desfășoară în trei etape, și anume: etapa eparhială, 9-20 septembrie, unde pot participa formațiile corurilor parohiale înscrise în concurs, urmând ca cei clasați pe locul I să reprezinte eparhia la etapa mitropolitană ce va avea loc în perioada 1-15 octombrie, culminând cu etapa națională, ce se va desfășura la Palatul Patriarhiei în 27 octombrie, unde fiecare mitropolie va fi reprezentată de corul câștigător al etapei mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente