Comitetul Executiv al MECC s-a întrunit în Liban

Comitetul executiv al Consiliului Bisericilor din Orientul Mijlociu (MECC) s-a întrunit pe parcursul a două zile în capitala Libanului.

Întâlnirea Comitetului executiv MECC a fost găzduită în perioada 16-17 ianuarie 2017 de Biserica Naţională Evanghelică din Beirut. Şedinţele au fost co-prezidate de Preafericitul Părinte Ioan, Patriarhul Antiohiei, preşedintele familiei ortodoxe, Patriarhul siriac Aphram II, preşedintele familiei orientale necalcedoniene, şi Rev. Habib Badr, preşedintele familiei evanghelice, în prezenţa secretarului general Pr. Michel Jalakh.

MECC a fost înfiinţat în 1974 şi este format din reprezentanţi ai patru familii ecleziale, însumând împreună 14 milioane de creştini din Orientul Mijlociu.

Cele patru familii ecleziale sunt: Ortodoxă, Catolică, Orientală (necalcedoniană) şi Evanghelică. Familia eclezială ortodoxă este formată din Patriarhia Alexandriei, Patriarhia Antiohiei, Patriarhia Ierusalimului şi Biserica Ortodoxă a Ciprului.

În cadrul şedinţei de luni, Rev. Badr a subliniat cinci aspecte importante privind viitorul MECC:

  • Necesitatea de a promova activităţile MECC;
  • Cristalizarea imaginii MECC pentru organizaţiile internaţionale prin documente comune şi standardizate asupra problemelor cruciale care privesc Bisericile din Orientul Mijlociu;
  • Nevoia MECC de a reface relaţia cu populaţia musulmană din zonă;
  • Importanţa îmbunătăţirii şi extinderii activităţilor misionare;
  • Potenţialul MECC de a lua poziţie faţă de diverse probleme.

În cadrul primei zi de lucrări, participanţii MECC au fost primiţi la Palatul prezidenţial Baabda de Excelenţa Sa Michel Aoun, Preşedintele Republici Liban. Preşedintele Aoun a subliniat importanţa rolului creştinilor în Orientul Mijlociu şi a apreciat mesajul MECC în ceea ce priveşte păstrarea şi extinderea prezenţei creştine în zonă.

La sfârşitul întâlnirii, Preşedintele libanez i-a oferit Patriarhului Ioan al Antiohiei o copie veche a Evangheliei scrisă în limba greacă. Copia Evangheliei a fost confiscată de armata libaneză de la o organizaţie teroristă care a recunoscut sustragerea ei de la Mănăstirea Sfânta Tecla din Maaloula, Siria.

Credit Foto: antiochpatriarchate.org

Comentarii Facebook


Știri recente