Comisia pentru Statut și regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române s-a întrunit la Reședința Patriarhală

Sub președinția Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, s-a desfășurat astăzi, 25 iunie 2014, la Reședința Patriarhală, ședința de lucru a Comisiei pentru Statut și regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

În deschiderea ședinței, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a afirmat că instanțele disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române au ca scop îndreptarea celor care greșesc, nu răzbunarea sau pedepsirea: „Acest regulament al instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române are o tradiție foarte veche în Biserica noastră. Prima dată el a fost elaborat în anul 1926. A fost aprobat de către Sfântul Sinod și apoi confirmat prin decret regal. A fost schimbat în 1948-1949 odată cu venirea la putere a regimului comunist, iar după schimbările din 1989 când s-a redactat un nou statut de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române s-a constatat că este necesar și amendarea regulamentului pentru instanțele disciplinare și de judecată din Biserica Ortodoxă Română. Au fost consultate și regulamente ale altor Biserici surori și s-a constatat totuși că cea mai bogată și precisă tradiție în acest sens este cea a Bisericii Ortodoxe Române. De aceea, noi trebuie să lucrăm cu multă conștiinciozitate, cu multă responsabilitate, deoarece nota călăuzitoare a întregului proces de îmbunătățire a regulamentului instanțelor disciplinare și de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române trebuie să fie îndreptarea celor care greșesc, nu răzbunarea sau pedepsirea”.

În continuare, Preafericirea Sa a vorbit despre necesitatea păstrării tradiției și definirea în același timp a atribuțiilor instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române: „Pe de o parte este nevoie să păstrăm tradiția noastră specifică, adică canonică bisericească, dar s-a avut în vedere și terminologia juridică din timpul nostru. Deci, avem de a face cu unele adaptări la contextul de astăzi fără însă a știrbi ceva din tradiția bisericească. În mod special aici este vorba despre consistorii. În Biserica Ortodoxă Română consistoriile de judecată sunt la mai multe niveluri decât în alte Biserici Ortodoxe Surori unde nu există de exemplu consistoriul protopopesc. Noi am ținut cont de evoluția istorică, de faptul că aceste consistorii sunt o creație mai recentă. Ele sunt instanțe auxiliare episcopului și ajutătoare și pentru sinodul episcopilor. Deci, avem de a face cu păstrarea tradiției și în același timp cu o lucrare mai precisă de definire a atribuțiilor acestor instanțe de judecată. Este necesară întărirea disciplinei clerului astăzi și în același timp este necesară și o interpretare a canoanelor ca mijloace de îndreptare, recuperare și întărire a conștiinței ecleziale, de întărire a conștiinței misionare, pastorale și social-filantropice. Toate acestea mai ales în contextul în care avem o diasporă foarte mare, ținem cont și de ceea ce este comun și de ceea ce este specific fiecărei zone în care Biserica Ortodoxă Română desfășoară ca activitate pastoral-misionară”.

Lucrările ședinței de lucru a Comisiei pentru Statut și regulamente a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române se vor încheia mâine.

Comentarii Facebook


Știri recente