Comemorări în eparhia Romanului și Bacăului: IPS Ioachim și PS Veniamin au pomenit doi stareți

Sfârșitul săptămânii trecute a fost marcat de comemorări în eparhia Romanului și Bacăului. Arhiepiscopul Ioachim l-a pomenit pe Arhim. Arsenie Voaideș, fostul stareț al mănăstirii băcăuane Berzunți, iar Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud l-a pomenit pe Arhim. Antonie Jeflea, fostul stareț al mănăstirii nemțene Giurgeni. Ambii au împlinit 7 ani de la mutarea la Domnul.

Comemorarea de la Berzunți a avut loc sâmbătă și a fost precedată de Liturghie și sfințirea catapetesmei bisericii.

„Catapeteasma nu este doar un perete care desparte cerul de pământ sau altarul unde se slujește Sfânta Liturghie de locul în care se reculeg în rugăciune credincioșii. Ea nu este un zid după care preotul își împlinește taina slujirii lui, ci ea este cerul”, a spus Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului.

„Dacă privim cu ochii minții, nu vom vedea doar niște icoane, ci ferestre către cer. Întipărit pe fețele sfinților vedem misterul care se petrece în altar.”

Ne rugăm, pentru a păstra comuniunea cu cei plecați la Domnul

Arhiepiscopul Ioachim al Romanului și Bacăului a sfințit sâmbătă, 15 februarie 2025, catapeteasma bisericii Mănăstirii Berzunți, jud. Bacău. Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Fostul stareț, Arhim. Arsenie Voaideș, a fost pomenit la mormântul său din cimitirul mănăstirii.

„De multe ori, părintele Arsenie spunea ucenicilor că rugăciunea îmbracă sufletul. La înmormântarea fiecărui credincios noi avem grijă de mâna de țărână pe care ne-a lăsat-o Dumnezeu și care aparține pământului, dar pământul a fost făcut din cuvinte. Noi avem o mână de cuvinte pe care ne străduim să le punem cu cinste în mormânt, pentru a se adăuga pământului”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim.

„Acum șapte ani, la slujba de înmormântare, v-am îndemnat să vă rugați pentru el, nu pentru faptul că Dumnezeu l-a uitat, ci pentru a adăuga iubirea noastră la iubirea lui Dumnezeu pentru dânsul. Pentru cei adormiți ne rugăm pentru a păstra comuniunea de iubire.”

La rugăciuni au fost prezenți Arhim. Benedict Carp, actualul stareț, împreună cu părinții din obște, și Protos. Nectarie Iftime, mare ecleziarh al Catedralei Arhiepiscopale de la Roman.

O scurtă biografie a Arhim. Arsenie Voaideș se găsește aici.

Valoarea unui om e dată de faptele credinței

Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud l-a pomenit pe pe Arhim. Antonie Jeflea, fostul stareț, la Mănăstirea Giurgeni sâmbătă, 15 februarie 2025. Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Tot sâmbătă, la Mănăstirea Giurgeni, jud. Neamț, Episcopul Veniamin al Basarabiei de Sud l-a pomenit pe pe Arhim. Antonie Jeflea, fost stareț.

„Părintele a fost foarte iubit pentru viața sa, dar mai ales pentru slujirea jertfelnică, pentru că a primit ca ascultare în anul 2000 să revigoreze viața duhovnicească din această mănăstire și a împlinit canonul lui primit de la ierarh cu multă dăruire de sine și multă responsabilitate”, a spus Preasfinția Sa.

Părintele Episcop a adăugat că arhimandritul a făcut ca, „dintr-un loc pustiu, această mănăstire să devină o oază de spiritualitate și un loc de bucurie, să devină un loc în care toți pelerinii care poposesc aici să își încarce sufletele cu lumina credinței și să se întoarcă spre casele lor, ducând vestea evangheliei la cei din familia lor”.

„M-am bucurat să văd lucrarea părintelui și să înțeleg că valoarea unui om nu se măsoară după lungimea vieții ci după faptele credinței”, a subliniat Preasfinția Sa.

Slujba Parastasului a fost oficiată la mormântul părintelui arhimandrit Antonie Jeflea, din curtea mănăstirii.

La comemorare au participat Arhim. Nicolae Dănilă, actualul stareț, și un sobor de 26 de slujitori. Au fost prezenți stareți, starețe și membri ai cinului monahal din eparhie, reprezentanți ai autorităților locale și centrale, precum și numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de membri ai corului Parohiei Ortodoxe Lazaret din Bacău.

O scurtă biografie a arhimandritului poate fi citită aici.

Elevii au comemorat un artizan al autocefaliei

Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului, pregătitor și precursor al obținerii Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, a fost comemorat vineri, 14 februarie 2025, la 202 ani de la naștere, de elevii școlilor patronate de Arhiepiscopia Romanului și Bacăului. Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului

Episcopul Melchisedec Ștefănescu al Romanului, pregătitor și precursor al obținerii Autocefaliei Bisericii Ortodoxe Române, a fost comemorat vineri, la 202 ani de la naștere.

Elevii instituțiilor de învățământ din Roman care se află sub patronajul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului au participat la o slujbă de pomenire în memoria ierarhului, apoi au ascultat o prelegere susținută de un elev seminarist cu privire la contribuția vrednicului de pomenire episcop la dobândirea autocefaliei.

În încheiere, directorul Liceului Teologic „Episcop Melchisedec” a mulțumit Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, pentru binecuvântarea acordată în vederea realizării acestei activități.

Cele trei instituții de învățământ patronale de Arhiepiscopie la Roman sunt Liceul Teologic „Episcop Melchisedec”, Grădinița cu program Prelungit „Episcop Melchisedec” și Școala „Mușatinii”.

O biografie a Episcopului Melchisedec Ștefănescu poate fi accesată aici.

Foto credit: Arhiepiscopia Romanului și Bacăului


Știri recente