Comemorarea Poetului Mihai Eminescu la Apateu – Ungaria

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei, a avut loc marţi, 14 iunie 2016, la biserica ortodoxă românească din Apateu, cea de-a XVI-a ediție a manifestărilor comemorative dedicate poetului național Mihai Eminescu, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române a Ungariei. Evenimentul a fost organizat, cu prilejul sărbătoririi a 127 de ani de la trecerea poetului la cele veșnice (15 iunie 1889), de Parohia Apateu (Körösszegapáti) împreună cu Autoguvernarea Românească Locală din Apateu și cu Asociația pentru Cultură, Spiritualitate și Dezvoltare a Relațiilor Transfrontaliere din Oradea.

La eveniment, alături de ierarh, au luat parte mulți clerici și oficialități din Ungaria și România.

În deschiderea lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Siluan a oficiat Slujba Parastasului pentru odihna sufletului poetului Mihai Eminescu, a părinților săi Gheorghe și Raluca și a tot neamul său cel adormit. În cuvântul adresat cu acest prilej, Preasfinţia Sa a evidenţiat grija pe care Biserica noastră o arată necontenit față de toți fiii săi, aici pe pământ, dar și după plecarea lor din această lume și a vorbit despre importanța și contribuția remarcabilă pentru cultura română și Neamul Românesc, aduse de Poetul Mihai Eminescu.

Alocuțiuni foarte interesante despre personalitatea, opera și momentele importante din viața Poetului Mihai Eminescu au rostit Domnul Profesor Ioan Simuț, de la Facultatea de Litere din Oradea și Doamna Director Ligia Mirișan, după care a urmat un amplu program cultural, cu versuri și cântece eminesciene, oferit de Corul „Dʼall Segno” al Facultății de Muzică din Oradea condus de Conf. Univ Dr. Valentin Lazăr, de soliștii Florina și Florin Mariș Hinsu și alți studenți ai acestora, din cadrul Facultății de Muzică, care au emoționat și au bucurat pe toți participanții.

Tot în biserica din Apateu a fost prezentată și o expoziție de cărți recente, cu versuri de Eminescu și studii despre acesta, aduse de la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai” din Oradea.  La finalul evenimentului, în curtea bisericii din Apateu au fost depuse coroane de flori la bustul din bronz al Poetului Mihai Eminescu, din partea instituțiilor reprezentate la acest eveniment.

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente