Comemorarea pictorului și artistului grafician român Gheorghe Cohan, cu ocazia centenarului nașterii sale, la Giula – Ungaria

În 22 februarie a.c. s-au împlinit o sută de ani de la data la care, într-un cartier al orașului Giula din Ungaria, pe nume Vareu (Gyulavári), vedea lumina zilei un mare pictor și artist grafician român, pe nume Gheorghe Cohan, care în momentul plecării sale din această lume (1966) a lăsat ca moștenire orașului, prin testament, un număr de aproximativ 690 de picturi și peste 2200 de lucrări de grafică, ce îmbină elemente de artă populară cu o viziune simbolică, progresistă pentru vremurile, dar mai ales pentru orășelul în care s-a născut și a trăit. Deși a avut o viață aparent sumbră și foarte modestă, din anumite puncte de vedere, totuși talentul pe care l-a primit ca dar de la Dumnezeu l-a împins încă de la o vârstă fragedă spre actul de creație, apreciat mai târziu de alți mari artiști ai epocii sale, care l-au comparat cu un Picasso al Ungariei, iar din partea Statului Maghiar a fost recompensat în anul 1966 cu Premiul Kossuth, cea mai mare distincție de stat care se poate acorda unui artist.

Cu acest prilej, la Giula au fost organizate mai multe manifestări comemorative, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria. La Cimitirul Mare Românesc din Giula, unde se află mormântul artistului, Preasfințitul Părinte Episcop Siluan împreună cu un sobor de preoți din Permanența Consiliului Eparhial au săvârșit o slujbă de pomenire pentru artistul român Gheorghe Cohan, în prezența Domnului Consul General al României la Giula, Ioan Fodoreanu, a Doamnei Eva Iova-Șimon, Directoarea Săptămânalului „Foaia românească”, a Domnului Ioan Cohan, fratele celui comemorat, aflat în vârstă de 90 de ani și a altor intelectuali ai comunității românești de la Giula. După acest moment solemn, întreaga asistență s-a deplasat la casa în care a trăit și și-a dat ultima sa suflare Gheorghe Cohan, pe care o placă comemorativă consemnează până azi trecerea sa prin oraș, unde reprezentanții Consulatului General al României de la Giula și ai revistei „Foaia românească” au depus coroane de flori, la fel cum au făcut și după săvârșirea slujbei de pomenire, la mormântul lui Gheorghe Cohan din cimitir. De acolo s-a mers în cartierul Vareu, unde fratele artistului a evocat cu multă însuflețire, dar și cu realism, și nu lipsit de umor, momentele importante legate de începuturile vieții lor în acest cartier giulan, în care familiile de români erau mai puțin numeroase, iar supraviețuirea lor din punct de vedere al identității românești a fost îngreunată. Dar toate acestea nu au putut să îi împiedice pe doi dintre cei trei fii ai familiei Cohan să își urmeze destinul, unul înspre lumea artei, cea atât de plină de mister și de neprevăzut, iar celalalt spre cea a confecționării de îmbrăcăminte, pentru că fratele cel mic al artistului, interlocutorul nostru de astăzi, a devenit un mare croitor, apreciat chiar și dincolo de hotarele Ungariei.

La sediul Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria a urmat apoi o seară literară românească dedicată lui Gheorghe Cohan și moderată de către Doamna Director Eva Iova-Șimon, la care s-au alăturat celorlalți participanți un grup de elevi de la Școala Generală Românească din Giula și Doamna Director Maria Gurzău Czegledi. Personalitatea artistului elogiat, un posibil model pentru tinerii talentați ai generației de azi, a fost evocată, alături de fratele artistului, de către maestrul Ștefan Oroian, renumit artist plastic din Giula.

Cu o seară înaintea manifestărilor prezentate mai sus, la biblioteca orășenească din Giula a avut loc vernisajul unei expoziții cu câteva dintre realizările mai importante din domeniul artei grafice ale lui Gheorghe Cohan, la care au asistat mulți participanți. De fapt, în memoria pictorului și graficianului român Gheorghe Cohan, încă din anul 1970 a fost organizată la Giula o expoziție permanentă, în care operele sale, lăsate drept moștenire orașului, au fost expuse pe rând, de-a lungul anilor. În acest an vor mai fi organizate încă trei expoziții la Giula, dedicate lui, dar și în alte orașe, precum Budapesta sau Bruxelles. Și la inaugurarea expoziției de la biblioteca orășenească, precum și la toate momentele comemorative menționate anterior, a fost prezent Preasfințitul Părinte Episcop Siluan, alături de ceilalți nenumărați participanți.

Comentarii Facebook


Știri recente