Comemorarea lui Mihai Viteazul la Turda

Domnitorul Mihai Viteazul a fost comemorat ieri, 9 august, la Mănăstirea „Mihai Vodă” de lângă Turda, la 412 ani de la trecerea în veșnicie. În acest an se împlinesc și 16 ani de la începerea demersurilor pentru construcția mănăstirii ce-i poartă numele, situată în apropierea Turdei.

La comemorare a fost prezent Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a oficiat la Mănăstirea „Mihai Vodă” Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, iar slujba a fost urmată de un Parastas pentru domnitorul Mihai Viteazul, informează „Ziarul Lumina”.

Mănăstirea „Mihai Vodă” este un lăcaș de cult în care se oficiază necontenit rugăciuni și slujbe pentru pomenirea marelui voievod. Acest așezământ monahal este o copie arhitecturală a vechii Mănăstiri „Mihai Vodă” din București, ctitorie a lui Mihai Viteazul, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”. Piatra de temelie a fost pusă în anul 2002, la inițiativa vrednicului de pomenire Mitropolit Bartolomeu Anania, biserica fiind ridicată lângă monumentul care marchează locul unde a fost asasinat voievodul.

Pomenire la Biserica Memorială „Mihai Viteazul”

Slujbe de pomenire s-au oficiat și la Biserica Memorială „Mihai Viteazul” din Alba Iulia. Actuala bisericuță din lemn, ridicată în perioada 1988-1992, se află pe locul fostei Mitropolii Ortodoxe și a Catedralei ridicate de Voievodul Mihai Viteazul în anul 1597. Catedrala Mitropoliei nu s-a păstrat, fiind dărâmată în totalitate de regimul habsburgic în anul 1714, numeroase materiale fiind folosite la construirea bisericii ortodoxe Maieri II din Alba Iulia. Biserica Memorială „Mihai Viteazul” are hramul Sfânta Treime și din 26 noiembrie 2006 a primit și cel de-al doilea hram: Sfântul Siluan Athonitul.

Mihai Viteazul s-a născut în anul 1558, la Drăgoești și a fost ucis la 9 august 1601, în Câmpia Turzii. A fost ban de Mehedinți, stolnic domnesc și ban al Craiovei, apoi domnitor al Țării Românești. În 1600 a devenit conducător de facto al tuturor celor trei țări care formează România de astăzi: Țara Românească, Transilvania și Moldova. Capul voievodului Mihai Viteazul se păstrează până în zilele noastre la Mănăstirea Dealu de lângă Târgoviște.

Comentarii Facebook


Știri recente