Comemorarea Episcopului Veniamin Nistor în Episcopia Caransebeșului

veniamin nistor

Episcopul Veniamin Nistor va fi comemorat în Eparhia Caransebeşului. În data de 5 februarie 2017, va fi oficiată, în toate lăcaşurile de cult din Eparhia Banatului Montan, o slujbă de pomenire pentru Episcopul Veniamin, informează Diac. Pavel Canea, Darius Herea de la Biroul de Presă al Eparhiei. La finalul slujbei va fi evocată personalitatea ierarhului, precum și importanța activităţii sale desfăşurată în cadrul Episcopiei Caransebeșului.

În contextul anului comemorativ 2017, având în vedere vitregiile suferite de Episcopul Veniamin Nistor în perioada comunistă, în Episcopia Caransebeșului s-a hotărât ca în anul acesta să fie comemorat ierarhul mărturisitor împreună cu alți apărători ai Ortodoxiei din Banat.

Datoria noastră de a ne cinsti înaintașii și activitatea lor nu se rezumă strict la comemorarea lor în activități culturale, ci în primul rând se rezumă la manifestarea recunoștinței noastre față de aceștia prin rugăciune. Episcopul Veniamin Nistor este considerat martir pentru că, odată cu martirizarea Episcopiei Caransebeșului, în anul 1948, și el a fost retras din scaunul episcopal și trimis cu domiciliul forțat. De aceea, Episcopia noastră mai ales prin rugăciune, în ziua trecerii lui la cele veșnice face pomenire prin aceste slujbe întru amintirea episcopului martir, a concluzionat părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

***

La 5 februarie 1949, istorica Episcopie a Caransebeşului a fost deființată deoarece a fost  acuzată de colaborarea şi susţinerea rezistenţei anticomuniste din Munţii Banatului. În acest timp destinul spiritual al credincioșilor eparhiei a fost condus de Episcopul Veniamin Nistor, cel care a fost obligat să se retragă, ca pensionar, la Alba Iulia, unde a îndeplinit funcţia de stareţ al Mănăstirii „Sfânta Treime” (Catedrala Reîntregirii).

În data de 5 februarie 1963, în vârstă de 77 ani, episcopul mărturisitor Veniamin Nistor a trecut la Domnul şi a fost înmormântat lângă Schitul „Sfântul Ioan Botezătorul” din Alba Iulia.

 

Comentarii Facebook


Știri recente

Hram la Mănăstirea Strâmba din Bistrița-Năsăud: Dorim să avem și noi credința Sfântului Spiridon, spune Mitropolitul Andrei

Mănăstirea Strâmba din județul Bistrița-Năsăud și-a serbat joi hramul, sărbătoarea Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Mitropolitul Andrei al Clujului, Maramureșului și Sălajului a oficiat Sfânta Liturghie și a evidențiat necesitatea dobândirii credinței, pornind de la virtuțile…