Comemorarea deținuților politici anticomuniști la Reșița

comemorare eroi2 Caransebeş

În centrul civic al municipiului Reșița a fost oficiată joi, 9 martie 2017, o slujbă de pomenire pentru cei care au pătimit în timpul regimului comunist ateu, apărând credinţa în Dumnezeu şi demnitatea poporului român.

Slujba a fost săvârşită de părintele arhimandrit Casian Rușeț, consilier cultural, informează Diac. Pavel Canea şi Darius Herea de la Biroul de Presă al Eparhiei.

În cuvântul său, arhim. Casian Ruşeţ a precizat că evenimentul conține reverberații adânci  deoarece Eparhia Caransbeşului a fost și rămâne o victimă a regimului comunist având în vedere că în 1949, la 5 februarie, a fost desființată în mod abuziv.

De aceea, alături de membrii asociației foștilor deținuți ne-am adus aminte și de cei care au pătimit în lagăre, în închisori și deportări, dar am evocat și jertfa pe care eparhia noastră a depus-o pentru ca noi, cei de astăzi, să avem bucuria, libertatea și dragostea de a ne mărturisi credința, năzuințele și de a ne împlini toate făgăduințele, a subliniat părintele consilier Casian Rușeț.

La acest eveniment au fost prezente autorități județene și locale, precum și cetățeni care au făcut închisoare și au fost deportați în timpul regimului comunist.

Istoria trebuie să fie cunoscută de tineri, nu pentru răzbunare, ci pentru ca să ştie adevărul. Nu putem să trecem peste 50 de ani de suferință pentru că România a fost singura țară din Europa de Est care a dat cel mai mult tribut, a mărturisit Cornelia Fetea, președinte al Asociației foștilor deținuți, victimele dictaturii comuniste din România.

Din punct de vedere istoric, primele mişcări de rezistenţă anticomunistă au apărut imediat după 23 august 1944. Între anii 1944 şi 1962 au existat 19 centre de rezistenţă, răspândite în mai toate zonele ţării. În județul Caraș-Severin flacăra luptei anticomuniste s-a aprins și ea încă din anii 40.

 

 

 

 

Comentarii Facebook


Știri recente