Comemorarea de la Fântâna Albă s-a făcut în regim de carantină. Mănăstirea Putna oferă cărți online dedicate martirilor

Comemorarea martirilor de la Fântâna Albă, sat aflat pe teritoriul Ucrainei de azi, s-a făcut miercuri în mod restrâns, datorită stării de urgență instaurată în România și în țara vecină.

De aproape trei decenii, numeroși români din țară și din Ucraina se întâlnesc anual de 1 aprilie în „poiana plângerii” de la Varnița (Fântâna Albă), pentru a-i comemora pe nord-bucovinenii secerați de grănicerii sovietici la 1 aprilie 1941, în timp ce încercau să treacă pașnic granița în patria-mamă.

Anul acesta, condițiile excepționale generate de pandemia de Covid-19 au făcut ca la locul masacrului să se țină doar o slujbă de pomenire în cadru restrâns, oficiată de parohul din Băhrinești, părintele Constantin Ciobotar, în prezența primarului comunei Volocineții Vechi, Petru Ostaficiuc.

Au depus coroane Mihai Bojescu, membru al Consiliului Național al Uniunii Interregionale „Comunitatea Românească din Ucraina”, și Nicolae Șapcă, vicepreședintele Societății pentru Cultură și Literatură Română în Bucovina „Mihai Eminescu”.

La ora 12:00, în bisericile din raioanele nord-bucovinene Hliboca și Storojineț au fost oficiate slujbe de pomenire a martirilor bucovineni și s-au bătut clopotele timp de 15 minute în amintirea celor 3.000 de victime ale acestui episod sângeros de istorie denumit și „Katyn-ul românesc”.

De partea cealaltă a graniței, tot de la ora 12:00, Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, Starețul Mănăstirii Putna, a oficiat o slujbă de pomenire lângă portalul de piatră albă cu fântână construit la mănăstire în memoria martirilor. La ceremonia transmisă în direct pe Facebook au participat doar monahii Putnei.

Starețul, care obișnuiește să meargă în fiecare an la Fântâna Albă pentru această pomenire, a spus că „suferința este dată celor aleși” și că, deși românii au fost adesea la margine de prăpastie, „Dumnezeu a fost Acela Care ne-a ținut de mână și ne-a călăuzit, așa cum simțim și acum mâna călăuzitoare a lui Dumnezeu…”

„Noi am simțit că această țară este o grădină a Maicii Domnului și că acești Carpați ai noștri ne sunt catedrala în care ne-am adăpostit de atâtea ori”, a spus arhimandritul. „Și în această catedrală am chemat-o pe Fecioară în ajutor și o simțim în aceste zile cu Acoperământul ei cel Sfânt acoperindu-ne neamul și țara”.

Mănăstirea Putna a pus la dispoziție gratuit versiunea electronică integrală a volumelor din colecția Destin bucovinean, dedicate suferinței românilor sub ocupație sovietică: „Fântâna Albă – Golgota Neamului” și „Drama românilor din Regiunea Cernăuți: masacre, deportări, foamete în 1940–1941, 1944–1947”.

Volumele sunt coordonate de Alexandrina Cernov, membru de onoare al Academiei Române. Primul cuprinde mărturii ale unor participanți care au supraviețuit masacrului.

Comemorarea de la Fântâna Albă

Comemorarea de la Mănăstirea Putna

Foto credit: Defense Romania; Facebook; Mănăstirea Putna

Comentarii Facebook


Știri recente