Comemorarea a 30 de ani de la demolarea satului Ordoreanu. PS Timotei: A fost o încercare nereușită de a demola credința din sufletele oamenilor

PS Timotei comemorare ordoreanu (3)

Acum 30 ani, la ordinul regimului comunist, satul Ordoreanu cădea sub plugul buldozerelor. Biserica, școala și 80 de case au fost transformate în mormane de balast. Duminica aceasta, la 3 decenii, în satul refăcut au fost organizate mai multe manifestări religioase și culturale. Făcând referire la tragicul eveniment, PS Timotei Prahoveanul a evidențiat că a fost o încercare nereușită de a demola credința din sufletele oamenilor.

Locuitorii satului Ordoreanu s-au rugat duminica aceasta împreună cu Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor. Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, iar în omilia sa a explicat că modelul iubirii vrăjmașilor este Mântuitorul Iisus Hristos.

El a privit către cei care I-au făcut rău și a răsplătit întotdeauna cu bine. A împărțit fiecăruia dintre aceștia pe care i-a întâlnit iubirea Sa fără margini și aceeași iubire și iertare a arătat-o când era pe Cruce.

Preasfinția Sa a făcut referire la Arhidiaconul Ștefan care a imitat pe Hristos și a arătat aceeași iubire în timp ce era omorât cu pietre. Cu puțin timp înainte de a muri, a evidențiat PS Timotei, Arhidiaconul s-a rugat pentru iertarea păcatelor lor. Aceasta este măsura iubirii adevărate.

La final, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru locuitorii satului trecuți la Domnul. Clerici și credincioși au mers apoi în procesiune spre locul unde a fost ridicat Memorialul Satului martir Ordoreanu. În continuare, Preasfinția Sa a sfințit o troiță.

În cuvântul rostit cu acest prilej, Episcopul Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor a vorbit despre nedreptatea făcută locuitorilor satului Ordoreanu de regimul comunist.

În veacul trecut, de mai multe ori au fost încercări de demolare a satelor, a unor localități, a unor biserici și mănăstiri și, într-un cuvânt, o încercarea nereușită de a demola credința din sufletele oamenilor. Așa s-a întâmplat și în localitatea dvs. Cu ajutorul lui Dumnezeu, această nedreptate care s-a făcut mai multor oameni ai locului nu a durat prea mult. În anul 1990, în vremuri de mai multă libertate satul a fost reclădit, a spus PS Timotei, conform Trinitas TV.

Preasfinția Sa a subliniat faptul că deși demolarea bisericii, a școlii și a celor peste 80 de case, încercarea reușită de a reface vatra satului, de a reconstrui biserica și de așeza oamenii în acest spațiu este un moment de bucurie și de speranță.

Pentru activitatea desfășurată, părintele paroh Alexandru Trușcă a primit o diplomă omagială. De asemenea, au primit acte de cinstire primarul comunei Clinceni și președintele Asociației Locuitorilor Satului Ordoreanu Nou.

În continuare, ierarhul a sfințit Centrul Socio-Cultural „Acoperământul Maicii Domnului” al Parohiei Ordoreanu. În cadrul centrului sfințit se află trapeza bisericii parohiale și un muzeu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Obștea Mănăstirii Putna a donat sânge

Obștea Mănăstirii Putna a organizat joi Campania „Un strop de sânge salvează o viață”, prin care au fost colectați aproximativ 13 litri de sânge.  Acțiunea a fost organizată în baza parteneriatului existent între Arhiepiscopia Sucevei…