Comemorare la singurul Grup Statuar al Brâncovenilor din Bucovina

La Biserica Martirilor „In Memoriam” din centrul Sucevei se află singurul Grup Statuar al familiei Brâncovenilor din Bucovina. Cu prilejul „Zilei naționale pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor”, la grupul statuar a fost organizat un eveniment comemorativ.

La finalul Sfintei Liturghii, preoții au depus o coroană de flori în fața monumentului, după care au oficiat o slujbă de pomenire pentru toți românii care au suferit de-a lungul timpului din cauza credinței lor.

La finalul slujbei, Pr. Ioan Viorel Vârlan s-a adresat celor prezenți vorbindu-le despre demnitatea și curajul Sfinților Brâncoveni.

©Ștefan Macedon Gheorghiță

„Nu putem să nu lăcrimăm sufletește când comemorăm drama familiei lui Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi: Constantin, Ștefan, Radu și Matei și a ginerelui marelui voievod, sfetnicul Eanache Văcărescu”, a spus preotul paroh.

„Să mulțumim bunului Dumnezeu pentru că această zi a devenit o zi națională de comemorare a sfinților și de aducere aminte pentru toți cei care au murit în închisori pentru credința lor, în toate locurile și în toate timpurile. Dumnezeu să primească jertfa lor și ei să fie de-a pururea rugători pentru noi”.

„Vă mulțumim pentru participare și Dumnezeu să binecuvânteze neamul, biserica și să dăinuim sănătoși. De acum în fiecare an ne vom regăsi aici”, a anunțat Pr. Ioan Vârlan.

Vezi video pe pagina de Facebook a bisericii.

La eveniment a fost prezent și primarul Sucevei, Ion Lungu, cel care a făcut posibil transferul grupului statuar la Biserica Martirilor, în anul 2004. Inițial, monumentul era amplasat în Parcul Trandafirilor.

Grupul statuar de la Biserica Martirilor este realizat din bronz și îl înfățișează pe domnitor în picioare, împreună cu soția sa și cei șapte copii ai lor, toți formând un grup monolit.

©Ștefan Macedon Gheorghiță

În data de 16 august 2020 a fost celebrată pentru prima dată Ziua națională pentru comemorarea martirilor Brâncoveni și de conștientizare a violențelor împotriva creștinilor.

Foto credit: Ștefan Macedon Gheorghiță

Comentarii Facebook


Știri recente