Colocviu Ziarul Lumina: 12 recomandări pentru comunicarea Bisericii în societate

Patruzeci de jurnaliști din Centrul de presă Basilica, specialiști în comunicare, profesori și doctoranzi de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” și de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din București au participat luna trecută la Colocviul de presă „Ziarul Lumina 5000: trecut, prezent și viitor”.

În urma discuțiilor purtate și a celor 21 de referate prezentate, au fost formulate următoarele recomandări privind comunicarea ­Bisericii în societate:

 1. păstrarea fidelității față de Tradiție și față de patrimoniul spiritual creștin-ortodox.
 2. adecvarea la realitatea so­cio-cul­turală românească actuală.
 3. deschiderea către dialogul cu mass-media laică.
 4. sobrietatea limbajului, evitarea stridențelor populiste și a vedetismului clerical.
 5. îmbogățirea cu instrumentarul cultural actual pentru a putea contracara ofensiva ideologică purtată azi, mai ales în zona bioeticii.
 6. adaptarea la registre diferite de comunicare, pentru a evita riscul supraexpunerii personale și/sau suprapunerii de mesaje.
 7. folosirea periodică a instrumentului mediatic al „confe­rințelor de presă” la nivel central și local, întâlniri la care să participe, în mod ideal, inclusiv un ierarh.
 8. transmiterea unui ghid de termeni și formulări din sfera ­terminologiei bisericești, pentru jurnaliști.
 9. cooperarea mai intensă dintre teoreticienii și practicienii mass-media.
 10. organizarea unor sesiuni de pregătire a preoților în comunicarea online, în cadrul unor cursuri de vară sau conferințe pastorale.
 11. ieșirea misionară în afara cercului comunității strict bise­r­i­cești.
 12. necesitatea abordării în presa bisericească a unor subiecte de actualitate din societate, în genul publicistic al dezbaterii de idei, cu nuanțe și accente diferite.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente