Colocviu dedicat Sf. Ier. Iosif cel Milostiv la o mănăstire din Arhiepiscopia Râmnicului

Biserica Mănăstirii Șerbănești – Morunglav din județul Vâlcea a găzduit săptămâna trecută un colocviu dedicat Sf. Ier. Iosif cel Milostiv.

Evenimentul s-a intitulat „Sfântul Mitropolit Iosif al Moldovei, filantrop și clasic al muzicii de tradiție bizantină” și a fost susținut de Părintele Laurențiu Rădoi și de Părintele Dumitru Codruț Siluan Scurtu, profesor la Seminarul Teologic „Sfântul Nicolae” din Râmnicu Vâlcea.

Părintele Profesor Dumitru Codruț Siluan Scurtu a vorbit despre vocația de psalt a Sfântului Iosif Naniescu, pe baza însemnărilor mitropolitului de pe manuscrisele donate Bibliotecii Academiei Române și a mărturiilor contemporanilor lui.

Compozițiile muzicale ale Mitropolitului Iosif Naniescu sunt răspândite în peste 76 de manuscrise în România, aflate în 28 de biblioteci și 23 de manuscrise muzicale în Sfântul Munte Athos.

În continuare, părintele dr. Laurențiu Rădoi a arătat că Sfântul Iosif Naniescu a fost un vrednic slujitor al lui Hristos, ctitor de lăcaşuri sfinte, cărturar, sprijinitor al culturii și părinte al celor întristați și nevoiași.

Sf. Ier. Iosif cel Milostiv a îndeplinit ascultarea de egumen la Mănăstirea Șerbănești-Morunglavu între 1849 și 1857. El a restaurat sfântul așezământ, grav avariat de cutremurul din 1802 și Revoluția de la 1821.

Foto: Arhiepiscopia Râmnicului

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews

Comentarii Facebook


Știri recente