Colocviu de literatură creştină la Mănăstirea Caraiman

La Mănăstirea„Sfânta Cruce” – Caraiman din Buşteni se desfăşoară, în această perioadă, Colocviul de literaturăcreştină„Ridicat-am ochii mei la munţi” – Repere ale liricii religioase româneşti. Manifestarea este organizată de publicaţia Patriarhiei Române, „Ziarul Lumina”.

Sâmbăta aceasta, la deschiderea colocviului, delegatul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la eveniment, PreasfinţitulPărinte Varlaam, Episcop-vicar patriarhal, a ţinut un cuvânt de binecuvântare, după cum informează TRINITAS TV.

Programul manifestării a continuat cu susţinerea mai multor prezentări ale autorilor de poezie creştină. Invitaţii au făcut astfel o trecere în revistă a istoriei poeziei religioase româneşti.

„Au fost prezentaţi o mulţime de poeţi, unii consacraţi deja, însă unii acum puşi în valoare pentru aceste expresii profund creştine care sunt identificate tot de oameni care mânuiesc versul, îl citesc cu atenţie, îl înţeleg, îl explică şi o mulţime de lucrări iarăşi care nu au o circulaţie foarte mare, dar care conţin versuri creştine de o profunzime nemaipomenită. De asemenea, s-a arătat cât de puternică este această forţă a cuvântului exprimat prin poezie, de a convinge, de a transmite adevărul de credinţă, convingeri puternice, idealuri creştine”, a explicat PSPărinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal.

Moderatori ai întrunirii au fost Pr. Cons. Nicolae Dascălu, directorul Publicaţiilor„Lumina” alături de Doamna Daniela Şontică, redactor-sef adjunct „Ziarul Lumina”şi coordonator al suplimentului „Lumina literarăşi artistică”.

„Cred că ceea ce s-a realizat în aceste zile aici are importanţă din mai multe puncte de vedere. În primul rând, a aduce oamenii în atmosfera de rugăciune a muntelui aici la Caraiman. Noi de fapt trăim în chip spiritual şi bucuria Taborului sau a Horebului sau a Muntelui Sinai şi totodată din înălţimea muntelui noi ştim că Dumnezeu se vede mai aproape şi aripa de îngeri ne veghează pe fiecare dintre noi astfel încât atunci când coborâm spre lumea dezlănţuită a oraşului să avem puterea şi bucuria aceasta de a mărturisi credinţa şi în acelaşi timp de a înveşmânta în cuvântul poetic ceea ce avem mai frumos, sublimul care nu poate fi înlocuit cu nimic aici pentru că de fapt poezia şi rugăciunea se întâlnesc în dorul nostru de transcendenţă, dorul nostru de veşnicie”, a arătat Pr. Cons. Nicolae Dascălu, Directorul Publicaţiilor„Lumina”.

„Am invitat în jur de 30 de scriitori, sunt din toate zonele ţării, de vârste diferite, sunt oameni care au contribuit la realizarea suplimentului nostru, Lumina literară şi artistică. Sunt şi oameni care nu au publicat încă, dar ale căror creaţii le aşteptăm în paginile Suplimentului şi ne-am dorit o mai mare apropiere între publicaţia noastră şi scriitori, un schimb de idei pe tema poeziei religioase româneşti care s-a scris încă de la începuturile istoriei literaturii noastre şi până astăzi şi aceasta a şi reieşit din dezbaterile care au avut în cadrul colocviului”, a spus Daniela Şontică, Redactor-şef adjunct „Ziarul Lumina”.

Colocviul de literatură creştină al „Ziarului Lumina” se va încheia duminica aceasta.

Comentarii Facebook


Știri recente