Colocviile Putnei: Printre temele abordate se numără Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni

O nouă ediție a simpozionului de istorie „Colocviile Putnei” începe joi, cu participare în format fizic și online. Mai multe lucrări vor prezenta fapte și evenimente din jurul Primei Serbări a Românilor de Pretutindeni, organizată la Putna în 15 august 1871 și de la care se împlinesc 150 de ani.

Lucrările dedicate serbării din 1871 vor evidenția felul în care Sfântul Domnitor Ștefan cel Mare era văzut în epocă, precum și semnificația darurilor făcute mănăstirii de participanții de atunci.

Alte teme vizează istoria lui Ștefan cel Mare și a Mănăstirii Putna, biografia unor ierarhi ai Moldovei cu metania în Mănăstirea Putna, istoria muzicii bisericești în Moldova, frescele din Moldova în sec. XIV-XV, date din biografia unor sfinți ai Moldovei, precum și câteva informații noi despre colecțiile și arhivele Mănăstirilor Sucevița și Dragomirna.

„«Colocviile Putnei» sunt o bucurie pentru viețuitorii mănăstirii. Ne întâlnim cu istoria, cu sfânt-strămoșii noștri și, vrem-nu vrem, luăm din duhul lor. Iar acesta nu a fost altul decât dragostea de neam, de patrie, de limbă, de cultură, de credință, de a transmite mai departe ceea ce și ei au primit la rândul lor”, a declarat la Radio Trinitas Părintele Arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna.

Prof. Ștefan S. Gorovei va vorbi despre „Două contribuții la istoria Mitropolitului Iacov Putneanul”, iar Mihai-Bogdan Atanasiu va prezenta „Un document inedit despre deschiderea mormintelor de la Mănăstirea Putna (1856)”. Maria Magdalena Székely va prezenta campania lui Bogdan al III-lea în Polonia.

Vor mai prezenta lucrări Ioan-Augustin Guriță (Iași), Mihai Anatolii Ciobanu (Chișinău), Eduard Rusu (Iași), Liviu Papuc (Iași), Ivan Biliarsky (Bulgaria), Elena Firea (Cluj-Napoca), Alice Isabella Sullivan (SUA), sora Georgiana Diaconița (Mănăstirea Dragomirna), protos. Dosoftei Dijmărescu, protos. Iustin Taban, ierod. Timotei Tiron și monah Alexie Cojocaru de la Mănăstirea Putna.

Programul detaliat se găsește pe site-ul Centrului „Ștefan cel Mare”.

Link de acces la eveniment pe Zoom este aici.
Date de conectare:
ID eveniment: 852 0596 7859
Parola: cp26

Actuala ediție a „Colocviilor Putnei”, cea de a XXVI-a, face parte din seria de manifestări „Serbarea de la Putna – 2021. Continuitatea unui ideal”, care aniversează 150 de ani de la Prima Serbare a Românilor de Pretutindeni (1871). Aceasta a fost inițiată de Mihai Eminescu și a definit pentru prima dată idealul de unitate a românilor din toate provinciile istorice.

Simpozionul este organizat de Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna și este coordonat din Sala de conferințe a Centrului Cultural „Mitropolit Iacov Putneanul” al mănăstirii.

Înființat în 2005, Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare” al Mănăstirii Putna își propune să mențină interesul pentru cercetarea și cunoașterea trecutului, în special a epocii ștefaniene și a istoriei Mănăstirii Putna. Comunicările de la edițiile precedente sunt disponibile integral online, în română și engleză, pe site-ul revistei de specialitate Analele Putnei.

Seria de Simpozioane „Colocviile Putnei” s-a năsut în urma Serbării de la Putna din 2004, când s-au împlinit 500 de ani de la adormirea Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.

Foto credit: Centrul de Cercetare și Documentare „Ștefan cel Mare”

Comentarii Facebook


Știri recente