Coliturghisire la Așezământul monahal din Budapesta

Duminica a IV-a după Paști a fost un moment de mare bucurie pentru viețuitorii Așezământului Monahal Românesc Sfântul Ioan Botezătorul și pentru credincioșii ortodocși români care trăiesc și se roagă în capitala Ungariei, informează Biroul de Presă la Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

În Paraclisul Așezământului Monahal, care deservește și Parohia Românească din Budapesta, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de PS Siluan, Chiriarhul locului, împreună cu PS Iustin, Episcopul Maramureșului și Sătmarului.

Răspunsurile la strană au fost date de maicile care alcătuiesc obștea Așezământului, iar la slujbă au participat credincioși români din Budapesta.

Cuvântul a fost rostit după Împărtășirea cu Sfintele Taine de Episcopul Iustin. Ierarhul și-a exprimat bucuria de a se afla pentru prima dată în mijlocul credincioșilor români din Budapesta și a săvârși Sfânta Liturghie în acest locaș de cult aparținând Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

De asemenea, a transmis credincioșilor câteva dintre învățăturile legate de tămăduirea sufletelor și trupurilor noastre, pe care Hristos Domnul o dăruiește până astăzi tuturor celor care cred în El și a apreciat rolul deosebit pe care îl are Biserica Neamului în viața Poporului Român, fie că el trăiește în Țară sau dincolo de granițele ei.

În aceeași zi, după agapa frățească, oaspeții din Maramureș și gazdele lor au vizitat și Catedrala Ortodoxă Maghiară din Budapesta, aflată pe malurile Dunării, în piața Petofi, Nr. 2 și fiind în jurisdicția Patriarhiei Moscovei. Aici au fost întâmpinați de Părintele Sviatoslav Bulah, Parohul Catedralei și s-au închinat la icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului, datând din secolul al XVIII-lea și la Moaștele Sfântului Cuvios Mucenic Moise Ungurul.

De asemenea, Preasfințitul Părinte Siluan, împreună cu Preasfințitul Părinte Iustin și cu ceilalți clerici slujitori, de față fiind și maicile de la Așezământul Monahal, au săvârșit și o slujbă de pomenire pentru odihna sufletului marelui mecenat român Emanuil Gojdu și pentru tot neamul său cel adormit, la monumentul funerar care îi străjuiește mormântul din cimitirul Kerepessy, din Budapesta.

A fost tot pentru prima dată când Ierarhul Maramureșului și Sătmarului a vizitat și a săvârșit rugăciune de pomenire la mormântul lui Emanuil Gojdu din capitala ungară.

Oaspeții maramureșeni au mai vizitat, în ziua anterioară slujirii și alte obiective bisericești și culturale din Budapesta și împrejurimi, între care s-a numărat și Reședința Episcopală a Eparhiei Ortodoxe Sârbe din Ungaria, aflată la Szenendre, la aproximativ 20 de km de capitale Ungariei.

Comentarii Facebook


Știri recente