Coliturghisire arhierească la Putna. IPS Teofan: Sfântul Iacob Putneanul a înființat prima școală rurală din țara noastră

Numeroși credincioși au fost prezenți luni, 15 mai 2017, la Mănăstirea Putna unde a fost oficiată prima Sfântă Liturghie în cinstea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul. Cei prezenți au avut ocazia să aducă cinstire moaștelor Sfântului Ierarh și ale Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan, ce au fost așezate lângă biserica mănăstirii.

Slujba a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan împreună cu 5 ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române. Împreună cu Mitropolitul Moldovei și Bucovinei au coliturghisit:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului;
  • Înaltpreasfințitul Părinte Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor;
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei;
  • Preasfințitul Părinte Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord ;
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit Teofan a evidențiat implicarea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul în publicarea cărților și în ctitorirea de școli, notează site-ul doxologia.ro

Sfântul ierarh a mărturisit adesea că un copil fără carte este un copil pierdut. Într-o vreme în care puțină lume știa să citească și școlile erau o raritate, marele ierarh a tipărit un Abecedar și a înființat prima școală rurală din țara noastră, la Putna. Sfântul Ierarh Iacob avea conștiința, după spusele Sfântului Maxim Mărturisitorul, că ignoranța și neștiința sunt rădăcina tuturor relelor din această lume, a precizat Înaltpreasfinția Sa.

Canonizarea Sfinţilor Putneni | Să-i rugăm să lumineze sufletul nostru cu rugăciunile lor pentru a merge pe calea mântuirii, spune Patriarhul Daniel – Basilica.ro

La Mănăstirea Putna a avut loc astăzi, 14 mai 2017, proclamarea solemnă a canonizării Sfinţilor Putneni: Sfântul Ierarh Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei, și Sfinţii Cuvioși Sila, Paisie și Natan. Evenimentul a avut loc în finalul Sfintei Liturghii oficiată de Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, alături de care s-au aflat numeroşi ierarhi români.

La final, părintele arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a amintit cât de mult a ținut marele mitropolit la ctitoria ștefaniană.

Când a ajuns în slujirea de episcop și apoi mitropolit al Moldovei, Sfântul Iacob a început lucrarea de refacere a Mănăstirii Putna prin ferecarea în argint a Icoanei Maicii Domnului și scoaterea ei din catapeteasmă și aducerea ei în mijlocul bisericii, spre închinare. A recunoscut Mitropolitul Iacob prin aceasta că aici, la Putna, Fecioara Maria este Maică și Ocrotitoare, a spus părintele Melchisedec Velnic.


În cursul zilei de 15 mai 2017 sfintele moaște vor fi purtate în pelerinaj de la Mănăstirea Putnei la Mănăstirea Sihăstria Putnei. Aici va fi oficiată prima slujbă de Priveghere în cinstea Sfinților Cuvioși Sila, Paisie și Natan.

Foto credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente