Coliturghisire arhierească la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș

Sute de credincioși au participat duminică, 23 aprilie 2017, la hramul Catedralei Episcopale din Caransebeș. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, împreună cu un sobor de arhierei.

Din sobor au făcut parte:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului,
  • Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului,
  • Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei,
  • Preasfințitul Părinte Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului,
  • Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii,
  • Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Ortodox al Ungariei,
  • Preasfințitul Părinte Paisie Lugojanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei
  • Preasfințitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Cei prezenți au avut ocazia să aducă cinstire atât icoanelor făcătoare de minuni ale Maicii Domnului din Eparhie, cât moaștelor Sfintei Mironosițe Maria Magdalena, aduse din Episcopia Alexandriei și Teleormanului.

În cuvântul rostit, Mitropolitul Banatului a explicat credincioșilor pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii, îndemnându-i pe cei prezenți la căutarea Împărăției Cerurilor, notează site-ul oficial al Episcopiei Caransebeșului.

Hristos știe gândurile, dorințele noastre, așa cum vedem în Evanghelia de astăzi, că El nu s-a întâlnit cu Toma, dar a știut frământările lui. Mântuitorul împlinește toate dorințele noastre care sunt spre mântuire. Noi plecăm de foarte multe ori din sfânta biserică supărați că nu ni se împlinesc multe dorințe ale noastre, dar nu trebuie să ne supărăm pe Hristos, pentru că trebuie să ne punem dorința să ajungem la porțile Împărăției lui Dumnezeu, curați, smeriți, cu inimă zdrobită și atunci vom vedea cum Hristos ne va ajuta fără întârziere, a spus ierarhul.

La rândul său, Preasfinţitul Părinte Lucian a evidențiat importanța momentului aniversar din Eparhia Caransebeșului.

Astăzi a fost o comuniune liturgică, euharistică și am simțit într-adevăr că binecuvântarea lui Dumnezeu s-a revărsat peste noi toți. Îl rugăm pe Mântuitorul Hristos să ne binecuvinteze ca pe mai departe să împlinim toate cele ce ne-am propus, iar Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin să fie o reușită din toate punctele de vedere, a precizat PS Lucian.

La slujbă au mai fost prezenți: Ionuț Vulpescu, Ministrul Culturii și Identității Naționale, Victor Opaschi, Secretarul de Stat pentru Culte, precum și reprezentanți ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale.

În cadrul evenimentului, Preasfințitul Părinte Lucian a conferit Ordinul Eparhial Crucea Episcop Elie Miron Cristea clasa I pentru mireni lui Ionuț Vulpescu și Victor Opaschi.

La finalul slujbei, în piața din fața catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric.

Comentarii Facebook


Știri recente