Colindul românesc a împodobit sufletele românilor ortodocși din Ungaria

În preajma aniversării hramului Catedralei Episcopale din Giula, închinată Sfântului Ierarh Nicolae, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a răspuns la invitația adresată de Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria și a participat împreună cu un grup de tineri teologi și preoți din Episcopia Caransebeșului, care i-a cuprins și pe psalții din grupul „Katharsis” al aceleași episcopii, la mai multe concerte de colinde oferite românilor ortodocși din Ungaria, informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

La Centrul Cultural Român din cadrul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu” din Giula, în data de 3 decembrie a.c., tinerii colindători din Caransebeș au prezentat în fața cadrelor didactice și a celor aproape 300 de elevi de la Școala Generală și Liceul Românesc din Giula, dar și a altor români din Giula, un minunat concert de Crăciun, în trei părți, ce a cuprins colinde tradiționale bizantine, colinde corale și colinde românești instrumentale. Toți cei prezenți, între care s-au numărat Doamna Irina Comaroschi, Ambasadorul României în Ungaria și Domnul Ioan Fodoreanu, Consulul General al României la Giula, au fost foarte impresionați de frumusețea deosebită a colindelor și de modul în care acestea au fost interpretate de către colindătorii caransebeșeni. Concertul oferit prin bunăvoința Preasfințitului Părinte Episcop Lucian a constituit un adevărat eveniment misionar pentru tinerii români elevi din Ungaria.

Pentru ca frumusețea colindului românesc să împodobească și sufletele altor credincioși români, concertul a fost prezentat și în biserica din Micherechi în fața credincioșilor micherecheni, dar și veniți din alte parohii apropiate (Giula, Apateu, Săcal, Chitighaz, etc.), care au umplut această biserică. Înaintea concertului, cei doi ierarhi și un frumos sobor de preoți și diaconi din Episcopia Caransebeșului și Episcopia Giulei au săvârșit o slujbă de Te Deum, mulțumind lui Dumnezeu pentru toate darurile și binefacerile Sale. Atmosfera de rugăciune a încălzit sufletele credincioșilor, pregătindu-le pentru frumoasele colinde care au urmat și care au fost primite cu multă bucurie sufletească de către credincioșii prezenți.

În ziua următoare a avut loc sărbătoarea hramului Catedralei Episcopale, la care au participat, potrivit unei tradiții locale, toți copiii de la cele trei instituții de învățământ românești: Grădinița, Școala Generală și Liceul Românesc din Giula, alături de alți credincioși. Cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească în fruntea unui mare sobor de preoți și diaconi, format din toți clericii Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria și din preoții și diaconii Episcopiei Caransebeșului care au participat la acest eveniment. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Katharsis” al Episcopiei Caransebeșului. După Sfânta Liturghie, copiii de la Grădinița și Școala Generală Românească din Giula au prezentat un frumos program dedicat sărbătorii „Sfântului Nicolae” și au primit, împreună cu elevii de la liceu, daruri de Sfântul Nicolae și iconițe din partea celor doi ierarhi. Cu prilejul acestor concerte de colinde, din partea Episcopiei Caransebeșului au fost oferite pentru românii din Ungaria cd-uri cu colinde și alte slujbe bisericești, iconițe și calendare de mai multe feluri, contribuindu-se și în acest fel la menținerea identității naționale și spirituale a acestor români.

Comentarii Facebook


Știri recente