„Colindele mărturisesc adevărul Nașterii Domnului”

La Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași a avut loc marți, 10 decembrie 2013, de la ora 18:00, tradiționalul concert de colinde „Deschide ușa, creștine!”, ediția a IX-a, potrivit mmb.ro. În cadrul evenimentului, moderat de pr. Bogdan Țifrea, redactor-șef Radio TRINITAS, redacția din Iași, au concertat Corul „Mira” al Bisericii „Sfântul Nicolae” – Domnesc din Iași, Corul „Nicolaus” al Bisericii „Sfântul Nicolae” – Socola din Iași și Corul „Spiridonia” al Bisericii „Sfântul Spiridon” din Iași. „Colindele pe care le-am ascultat în această seară (n.r. marți seara) fac trecerea de la un eveniment în aceeași măsură cultural și duhovnicesc spre unul pur duhovnicesc. Cultura în biserică este valoroasă dacă duce spre duhovnicie. De când am venit la această parohie, de la începutul anului 2005, s-a înființat un cor mixt în care au cântat studenți și absolvenți ai Facultății de Teologie Ortodoxă din Iași și ai Conservatorului din Iași. Corul bisericii noastre oferă răspunsurile în mod obișnuit la strană în fiecare duminică și sărbătoare iar în proximitatea hramului bisericii noastre organizăm acest concert, înainte de sărbătoarea Sfântului Spiridon. Anul acesta au răspuns invitației noastre Corul „Mira” și Corul „Nicolaus”, care au interpretat colinde alături de Corul „Spiridonia” al bisercii noastre”, a spus pr. paroh Marian Timofte, care este și consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor.

Colindele au o linie melodică accesibilă

În cântările de la Vecernia și de la Utrenia sărbătorii Sfântului Ierarh Spiridon, se găsesc texte care fac referire la perioada de înainteprăznuire a praznicului Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos. „Având în vedere această apropiere dintre slujba Sfântului Ierarh Spiridon, ocrotitorul bisericii noastre, și Nașterea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, cred că este un motiv întemeiat să adăugăm la manifestările duhovnicești și o manifestare cu caracter cultural, dar nu numai, pentru că, în aceeași măsură, colindele mărturisesc adevărul Nașterii Domnului înt-un mod popular, de cele mai multe ori folosind adevărurile dogmatice, sau susțin învățătura de credință a Bisericii legată de semnificația Nașterii Mântuitorului Iisus Hristos”, a explicat pr. paroh Marian Timofte. Odată cu sărbătoarea Intrarii în Biserică a Maicii Domnului, conform Tipicului bisericesc, la strană se cântă Catavasiile Nașterii Domnului. Aceste cântări întrețin atmosfera în conștiința și sufletele credincioșilor, legate de Praznicul Nașterii Domnului. „Această atmosferă este intensificată în ultimele două săptămâni în care în majoritatea bisericilor, deja la strană, la Chinonic sunt cântate colinde. Colindele au un fond catehetic îmbrăcat într-o formă populară, nu doar ca text, ci și ca linie melodică, aceasta fiind accesibilă tuturor, pentru că nu pretind calități vocale ieșite din comun. Poate și datorită faptului că le cântăm de când eram copii, colindele ne sunt atât de dragi și ne sensibilizează”, a remarcat parohul Bisericii „Sfântul Spiridon”.

Icoana care a construit biserica și spitalul

Programul din cadrul hramului Bisericii „Sfântul Spiridon” va continua miercuri seara, de la ora 17:00, cu slujba Vecerniei unită cu Litia. Joi dimineața se va sluji Utrenia, Acatistul, Sfânta Liturghie și Parastasul ctitori și pentru cei adormiți. Biserica „Sfântul Spiridon” din Iași a fost clădită în forma actuală în anul 1804, pe locul unui alt lăcaș mai vechi, distrus de un cutremul în 1802. De o deosebită valoare în acest sfânt lăcaș este icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon. „Icoana făcătoare de minuni a Sfântului Ierarh Spiridon este cea care a construit biserica și spitalul. Potrivit unei inscripții, icoana atrăgea în prima jumătate a sec. al XVIII-lea mulțime de oameni care sufereau de anumite boli. Astfel, călugării care viețuiau pe lângă chiliile așezării monahale de atunci au amenajat camere speciale pentru îngrijirea bolnavilor. La 1 ianuarie 1757 s-a înființat oficial Spitalul „Sfântul Spiridon”, în cadrul mănăstirii cu același nume, care a cunoscut o dezvoltare deosebită. În prima jumătate a sec. al XX-lea, ajusese să fie cea mai mare unitate spitalicească din România, cu finanțare proprie și cu o excepțională activitate din toate punctele de vedere. La începutul sec. al XX-lea, așezarea monahală s-a desființat. Lăcașul de închinăciune a fost închis apoi în perioada comunistă, sfintele slujbe fiind oficiate în duminici și sărbători de pr. Nicolae Stoian, care avea o resposabilitate în cadrul Centrului eparhial Iași. Din anul 1990, biserica a devenit parohială”, a amintit pr. paroh Marian Timofte.

Comentarii Facebook


Știri recente