Colinde românești la Vârșeț

În Catedrala Ortodoxă Română din Vârșeț, în prezenţa Preasfinţitului Părinte Daniil, Episcopul românilor din Serbia, s-a desfăşurat sâmbătă, 05 decembrie 2015, prima ediţie a Festivalulului Internațional de Muzică Corală și Religioasă Te Deum Laudamus, după cum ne-a precizat Darius Herea.

Evenimentul a fost organizat sub Înaltul Patronaj al Consulatului General al României la Vârșeț cu implicarea Societăţii Internaționale de Studii Muzicale din România, Asociația Banatic Art din Vârșeț, Serbia și Asociația Suflet pentru Suflet din Timișoara, România. Preşedinte al festivalului a fost Dr. Eugen Cinci, iar director artistic Dr. Veronica Laura Demenescu.

La invitaţia directorului executiv, Pr. Drd. Adrian Boba, care este şi administratorul Catedralei episcopale, cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, grupul coral Strana Strămoşească din Parohia Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel-Govândari din Reşiţa, a susţinut un scurt concert de colinde, bucurându-se şi de prezenţa cunoscutei şi îndrăgitei interprete de muzică populară bănăţeană Zorica Savu, colaboratoare a acestui grup de peste zece ani.

Seara a început cu slujba Vecerniei, săvârşită în sobor de protopopul Reşiţei, pr. Petru Berbentia şi prot. Andrei Turcoane de la parohia Nicolinţ- Voivodina, cântarea de strană fiind susţinută, de Grupul Strana Strămoşească. După otpustul Vecerniei, Preasfinţitul Părinte Daniil a rostit un cuvânt de învăţătură ziditor pentru mulţimea prezentă şi a declarat deschisă manifestarea de credinţă şi cultură românească. Prezent la eveniment, dl. Dan Constantin, consulul general al României la Vârşeţ, a adresat un cuvânt de salut şi bun venit, celor nouă formaţii corale participante, venite din România şi Serbia, precum şi tuturor celor prezenţi.

Concertul celor din Reşiţa, prin colindele cu melos popular, prin pasajele solistice de înaltă emoţie românească, a bucurat pe românii veniţi la acest festival şi s-a bucurat de aplauze la scenă deschisă. Pentru toate acestea, grupul coral a primit o diplomă de excelenţă, care este cu atât mai valoroasă, fiind o diplomă princeps a acestei prime ediţii a festivalului.

Comentarii Facebook


Știri recente