Colindători din părțile Făgetului la Episcopie și Centrul Cultural Român din Giula – Ungaria

Potrivit unei tradiții care durează de 9 ani, în preajma Sărbătorilor Nașterii Domnului, un grup de colindători din părțile Făgetului (județul Timiș), însoțiți de artiști de prestigiu în domeniul artei populare, din România, dar și de dincolo de granițele ei, i-a colindat din nou pe românii din Ungaria.

Ca de fiecare dată, colindătorii au fost însoțiți de Domnul Ioan Gheorghe Oltean, Președintele Asociației Cultural Artistice „Făgețeana”, scriitor, publicist și realizator de emisiuni tv și Domnul Vicepreședinte Mircea Cârțișoreanu, care au răspuns invitației adresate de Autoguvernarea pe Țară a Românilor din Ungaria (AȚRU) și de Centrul de Documentare și Informare al AȚRU, de a fi din nou oaspeții românilor din Ungaria, la diferite instituții ale acestora din Giula, în prag de sărbători.

Colindătorii au fost primiți mai întâi la Catedrala și Paraclisul Episcopal din Giula, de către Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și ceilalți viețuitori ai Centrului Eparhial (monahi, monahii, dar și alți credincioși), unde colindul românesc a umplut sufletele tuturor de mare bucurie, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Domnul Ioan Oltean și-a exprimat bucuria de a se afla din nou la Giula, în calitate de prieten și apropiat al comunității românești din Ungaria și i-a prezentat pe colindătorii din acest an, care sunt tinerii dubași din Băltești, o localitate apropiată de orașul Făget, dar și pe ceilalți oaspeți de seamă, între care la loc de cinste se numără Doamna Lia Lungu, o renumită solistă a cântecului popular românesc bănățean, pe care îl slujește de 40 de ani și căruia i-a fost mesager destoinic până în părțile Statelor Unite ale Americii, trăind de mai bine de 20 de ani la New York.

Preasfințitul Părinte Episcop Siluan le-a urat oaspeților bun venit și le-a prezentat locul în care se află și câteva date despre Episcopia Ortodoxă Română din Ungaria și despre rolul important pe care această instituție îl joacă în viața românilor ortodocși din Ungaria, mulțumindu-le tuturor pentru darul de mare preț pe care îl reprezintă colindul românesc și pe care și în acest an l-au adus, după datina străbună, românilor din părțile Giulei și din împrejurimi și dorindu-le tuturor Sărbători fericite!

Atât tinerii dubași de la Băltești, cât și ceilalți artiști, au cântat frumoasele colinde românești, creând o adevărată atmosferă de sărbătoare și au primit daruri din partea Preasfințitului Părinte Episcop Siluan.

În aceeași seara, pe scena Centrului Cultural Român din Giula, care funcționează în incinta Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu”, oaspeții de la Făget au oferit invitaților și elevilor un minunat concert de colinde, dar și un spectacol aniversar, de cântece populare românești, dedicat celor 40 de ani de activitate neîntreruptă ai Doamnei Lia Lungu. Personalitatea renumitei interprete de muzică populară bănățeană, născută la Domașnea, în județul Caraș-Severin, devenită mai apoi solistă vocală a Ansamblului Profesionist „Banatul”, și cântăreață la Opera Națională din Timișoara și având o îndelungată carieră artistică, în țară și străinătate și, în special, în Statele Unite ale Americii, a fost prezentată publicului de către Domnul Ioan Oltean, care a fost și moderatorul acestui spectacol.

Între invitați s-au numărat Preasfințitul Părinte Episcop Siluan și alți clerici de la Centrul Eparhial din Giula, Domnul Consul Titus Gheorghiof, de la Consulatul General al României la Giula, Domnul Tiberiu Iuhas, Directorul Oficiului AȚRU, Domnul Vasile Gurzău, Directorul Centrului de Documentare și Informare al AȚRU, Doamna Delia Covaci, Director Executiv al publicației „Cronica” a AȚRU și alte oficialități, dar și spectatori români din Giula și Micherechi.

Alături de dubașii din Băltești și de Doamna Lia Lungu, pe scenă au mai evoluat, prezentând costume și cântece populare românești din zona Banatului, dar și din alte zone folclorice ale țării (precum Oltenia), mai mulți interpreți, precum: Floare Gojda Tomoioagă, Mariana Birică, Mircea Cârțișoreanu și Otilia Radu, dar și instrumentiștii Ionel Radu, Gârlea Septimiu și Lera Cosmin.

În cadrul spectacolului au fost cuprinse și momente emoționante, precum întâlnirea dintre Doamna Lia Lungu și un tânăr român din Ungaria, admirator al artei sale interpretative, prin intermediul internetului și a rețelelor de socializare, sau evocarea unor evenimente marcante din viața artistei, precum revoluția din 1989, când a cântat colinde românești de la balconul Operei din Timișoara.

Spectacolul a creat, la rândul său, o atmosferă de sărbătoare, fiind foarte apreciat, de către elevii prezenți în sală, care s-au lăsat antrenați în ritmurile muzicii populare românești, de către ceilalți spectatori, dar și de către artiștii de pe scenă, care s-au bucurat de această frumoasă seară românească de la Giula.

În ziua următoare colindătorii din Făget vor aduce colindul românesc și la alte instituții românești din Giula, dar și la Primăria din Aletea, la fel ca și în anii precedenți.

Comentarii Facebook


Știri recente

Muzeu băcăuan dedică o expoziție Mănăstirii Bogdana de pe Valea Trotușului, unde a fost stareț Sf. Teodosie de la Brazi

Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în parteneriat cu Arhiepiscopia Romanului și Bacăului, a inaugurat joi expoziția foto-documentară „Istorie, Sfințenie și Moștenire: Mănăstirea Bogdana”. Au fost expuse fotografii, manuscrise, documente, obiecte liturgice și de cult și icoane, precum și…