Colindători din Budureasa, judeţul Bihor, la românii din Ungaria

Duminica a XXVIII-a după Rusalii (13 decembrie 2014), a Sfinţilor Strămoşi după Trup ai Mântuitorului nostru Iisus Hristos, a fost prilej de bucurie şi de sărbătoare şi pentru românii ortodocşi din Ungaria, care i-au avut ca invitaţi, veniţi cu colinda şi alte tradiţii populare româneşti, pe tinerii membri ai Ansamblului Folcloric „Zestrea Buduresii”, din localitatea cu acelaşi nume, din judeţul Bihor, situată în apropierea oraşului Beiuş, după cum informează Biroul de Presă al Episcopiei Ortodoxe Române din Ungaria.

Sărbătoarea a început cu Sfânta Liturghie Arhierească, săvârşită în Catedrala Episcopală din Giula, de către Preasfinţitul Părinte Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu un sobor format din Părintele Paroh Teodor Marc, Consilierul Economic al Episcopiei, Părintele Singhel Visarion Tuderici, Secretarul Eparhial şi cei doi Diaconi de la Catedrală. Alături de credincioşii români giulani, au mai participat Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni, de la Giula, membrii Ansamblului „Zestrea Buduresii”, îmbrăcaţi în frumoasele lor costume populare şi însoţiţi de Domnul Instructor Ioan Popa şi de alţi solişti instrumentişti, Domnul Paladi Cornel şi Domnul Gavril Ardelean, comandor în rezervă, ambii din Beiuş şi iniţiatori ai acestui eveniment, precum şi Domnul Vasile Grec, Viceprimarul comunei Budureasa, care a sprijinit, din partea Primăriei deplasarea în Ungaria a colindătorilor şi oaspeţilor bihoreni.

La momentul împărtăşirii, tinerii din Budureasa au susţinut în faţa Ierarhului, clericilor şi credincioşilor prezenţi un frumos concert de colinde, cu specific local, iar după Sfânta Liturghie, în faţa Catedralei au executat şi câteva dintre frumoasele lor dansuri populare româneşti, fiind apreciaţi şi aplaudaţi de către toţi spectatorii şi răsplătiţi cu daruri de Preasfinţitul Părinte Siluan.

Oaspeţii din Budureasa şi oficialităţile au fost invitate apoi la o agapă frăţească, oferită din partea gazdelor, la Liceul Românesc din Giula, unde le-au fost prezentate de către Ierarh informaţii importante legate de această instituţie de învăţământ reprezentativă a românilor din Ungaria, precum şi de viaţa comunităţii româneşti giulane.

În partea a doua a zilei, tinerii colindători din Budureasa, au fost primiţi cu multă dragoste, căldură sufletească şi bucurie, la sediul Consulatului General al României din Giula, de către Domnul Consul General Florin Trandafir Vasiloni şi alţi membri ai Consulatului, la casele unor credincioşi din Giula, precum şi la biserica ortodoxă românească din Chitighaz, aflată sub păstorirea Părintelui Paroh Florin Olteanu, Protopop de Giula.

După ce au adus în sufletele românilor din Giula, cu îmbelşugare, bucuria colindului de Crăciun şi frumuseţea portului şi dansurilor populare româneşti, oaspeţii de seamă din Budureasa s-au îndreptat seara către casele lor.

Tinerii din Ansamblul Folcloric „Zestrea Buduresii” au mai fost prezenţi la românii din Ungaria şi în urmă cu un an de zile, într-un context asemănător şi vor participa, de asemenea, la Festivalul Colindelor, care va avea loc la Micherechi în sâmbăta viitoare (20 decembrie 2014).

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…