Cluj-Napoca: Simpozion dedicat părintelui Florea Mureșan – mărturisitor al ortodoxiei în timpul comunismului

Simpozion Cluj dedicat părintelui Florea Mureşan

Numeroși oameni de cultură, academicieni, cercetători, preoți și credincioși au luat parte marți, 18 iulie 2017, la Simpozionul „Părintele Florea Mureșan- mărturisitor al ortodoxiei în timpul comunismului”, informează Radio Renaşterea.

Evenimentul a fost organizat la Biserica monument istoric „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca pentru a rememora personalitatea părintelui martir, fost protopop de Cluj și paroh al acestei biserici istorice, datată ca fiind prima de cult ortodox din orașul Cluj-Napoca.

În deschiderea evenimentului, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, a oficiat o slujbă de Parastas pentru sufletul părintelui Florea Mureșanu și a vorbit despre importanța păstrării unei memorii vii a acestor martiri și mărturisitori care ne stau ca un permanent exemplu în misiunea noastră, fie ea de simpli creștini sau de slujitori ai Bisericii:

Noi știm că religia creștină nu este o religie răzbunătoare, ci este o religie a iubirii, dar totuși celor ce au pătimit și și-au dat viața în condițiile grele din închisoarea din Aiud, sau din Gherla, sau din Jilava, sau din alte părți, totuși lor măcar această dreptate de a li se sublinia meritul pe care l-au avut le trebuie făcută.

Conferința desfășurată în sala de ședințe a Protopopiatului Ortodox Cluj I, de pe str. Bisericii Ortodoxe, Nr. 10 a fost moderată de prodecanul Facultății de Litere din Cluj-Napoca, Prof. univ. Dr. Ioana Bican și i-a avut la masa prezidiului pe:

  • Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului,
  • Cercet. șt. dr. Adrian Nicolae Petcu de la Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității,
  • istoricul Tudor Sălăgean, directorul Muzeului Etnografic din Cluj-Napoca,
  • Prof. univ. dr. Ovidiu Pecican, cercetător la Institutul de Antropologie Culturală din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”.

Discursurile invitaților simpozionului au rememorat, pe de o parte, realizările și trăsăturile de caracter ale părintelui protopop Florea Mureșanu, iar pe de altă parte, au scos în evidență provocările la care erau chemați să țină piept slujitorii Bisericii în anii grei ai comunismului.

Concluzia părintelui paroh Cristian Baciu, organizatorul acestui eveniment, a fost că membrii Bisericii sunt chemați mereu să facă tot ce le stă în putință din sarcinile pe care sunt îndatorați să le împlinească, așa cum spunea chiar părintele Florea Mureșanu, pentru a nu fi de osânda generațiilor care ne vor urma și ne vor trage la răspundere pentru ceea ce nu am făcut.

În incinta Bisericii „Sfânta Treime” a fost amenajat și un spațiu în care au fost expuse documente ale părintelui Florea Mureșanu, fotografii și memorii din arhivă, dar și o cruce de mână care i-a aparținut.

Evenimentul s-a înscris în seria de manifestări organizate de Parohia Ortodoxă „Sfânta Treime” din Cluj-Napoca, cu prilejul proclamării în Patriarhia Română a anului comemorativ al apărătorilor ortodoxiei în timpul comunismului.

Îl felicităm pe părintele paroh și consilier Cristian Baciu pentru că a organizat acest simpozion la care au participat și istorici mari, dar în același timp și cercetători pricepuți, a mai spus Înaltpreasfințitul Părinte Andrei.

 

Comentarii Facebook


Știri recente