Cluj-Napoca: Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost evocat la 101 ani de la naștere

Mitropolitul Bartolomeu Anania a fost evocat joi, 17 martie, la Cluj-Napoca, în cadrul unui eveniment organizat cu ocazia împlinirii a 101 ani de la nașterea sa, cu participarea Mitropolitului Andrei.

Manifestarea a avut loc la Muzeul Mitropoliei Clujului, care este amenajat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca.

În cuvântul de deschidere, Mitropolitul Andrei a evocat personalitatea vrednicului de pomenire ierarh și a subliniat faptul că „este o datorie de conștiință să-i pomenim pe cei care s-au ostenit între noi”.

Ulterior, au luat cuvântul Arhim. Dumitru Cobzaru, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului și Pr. Ioan Chirilă, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca.

La final, a fost prezentat volumul „Academicianul Ioan Lupaș și Ortodoxia românească. Atitudini”, scris de Pr. Alexandrul Moraru și care reunește un număr de 10 studii dedicate ilustrului preot, istoric și academician Ioan Lupaș.

Evenimentul a fost moderat de Pr. Cornel Coprean, consilier cultural al Arhiepiscopiei Clujului.

Mitropolitul Bartolomeu Anania s-a născut în data de 18 martie 1921, în Glâvile, județul Vâlcea. A urmat studiile la Facultatea de Teologie Ortodoxă din București și la „Academia Andreiană” din Sibiu. La 21 ianuarie 1993, Colegiul Electoral Bisericesc îl alege pe arhimandritul Bartolomeu Anania pentru scaunul de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului, iar la 7 februarie, în Catedrala arhiepiscopală din Cluj-Napoca, este hirotonit şi instalat arhiereu.

În anul 2006, de Buna Vestire, Bartolomeu Anania era întronizat Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului. Ierarhul cărturar a trecut la cele veşnice în 31 ianuarie 2011, fiind înmormântat în cripta ierarhilor de la demisolul Catedralei mitropolitane din Cluj.

Foto credit: Mitropolia Clujului, Maramureșului și Sălajului

Urmăreşte-ne pe Instagram: @basilica.ro

Comentarii Facebook


Știri recente