Cluj-Napoca: Conferința “Sfântul și Marele Sinod – eveniment eshatologic sau normalitate canonică?”

Conferința internațională dedicată Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe, care a avut loc în Creta, a debutat miercuri, 26 aprilie 2017, la Cluj. Evenimentul se bucură de o largă participare internațională și adună teologi din Statele Unite până în Georgia, informează Radio Renaşterea.

Manifestarea organizată de Facultatea de Teologie Ortodoxă și Centrul de Studii Nomocanonice al Universității Babeș-Bolyai, a debutat miercuri, de la ora 16:00, în prezența Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului.

În cuvântul rostit, Părintele Mitropolit a amintit celor prezenți că Sinodul din Creta a fost un eveniment mult așteptat și pregătit, având rolul de a reafirma Ortodoxia în lumea contemporană. ÎPS  Andrei a reamintit celor prezenți, printre altele, și care au fost temele discutate în cadrul Marelui Sinod al Ortodoxiei.

Invitat la eveniment a fost și Pr. prof. dr. Viorel Ioniță de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti, Consilier patriarhal onorific, care a subliniat că textele supuse aprobării Sfântului și Marelui Sinod al Bisericii Ortodoxe nu au avut menirea de a schimba ceva din punct de vedere dogmatic, ci prin acestea s-a dorit afirmarea sinodalității și unitatea Bisericii Ortodoxe universale.

Pr. conf. univ. dr. Patriciu Vlaicu, de la Centrul de Studii Nomocanonice al Universității „Babeș-Bolyai” a subliniat importanţa deosebită a evenimentului care a avut loc în Insula Creta.

Sfântul şi marele sinod nu este doar o realitate eshatologică, o manifestare a Împărăţiei Cerurilor acum şi aici, ci este o normalitate canonică. Este firesc să se vadă fraţii împreună, să discute. În sinod se rezolvă toate problemele Bisericii. Sinodul nu se consumă doar prin întâlnirile punctuale. Procedura de diseminare şi receptare face ca o întâlnire punctuală să îşi dezvolte perspectiva asupra unei perioade nedeterminate. Noi suntem în această fază de diseminare, de receptare a ceea ce s-a întâmplat în Creta la Sfântul şi Marele Sinod.


Manifestarea are ca scopuri imediate:

  • Dezbaterea întrunirii, condițiilor, aspectelor complexe legate de convocare;
  • Întrunirea și adoptarea documentelor Sfântului și Marelui Sinod din Creta;
  • Dezbaterea deciziilor Sinodului;
  • Conturarea viziunii teologice generale și încadrarea textelor în Tradiția dogmatică și canonică a Bisericii și receptarea lor;
  • Noutatea și importanța textelor Sfântului și Marelui Sinod;
  • Posibile îmbunătățiri care pot fi aduse într-o altă etapă de manifestare a sinodalității la nivel panortodox;
  • Perspectivele care se întrevăd după Sfântul și Marele Sinod.

Documentele oficiale ale Sfântului şi Marelui Sinod în limba română – Basilica.ro

Sfântul şi Marele Sinod al Bisericii Ortodoxe, întrunit în insula Creta în perioada 16-26 iunie 2016, a aprobat următoarele documente: Mesajul Sfântului şi Marelui Sinod; Enciclica Sfântului și Marelui Sinod; Misiunea Bisericii în lumea contemporană; Diaspora Ortodoxă; Autonomia şi modul ei de proclamare; Sfânta Taină a Cununiei şi impedimentele la aceasta; Importanţa postului şi respectarea…

Comentarii Facebook


Știri recente